Norddalsbrua

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 10. nov. 2017 kl. 09:02 av PaulVIF (samtale | bidrag) (Ny side: {{thumb|Norddalsbrua Ofotbanen.jpg|Norddalsbrua. Reparasjonene etter sprengningsforsøket under det tyske angrepet i 1940 kan sees som det hvite feltet til...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Norddalsbrua. Reparasjonene etter sprengningsforsøket under det tyske angrepet i 1940 kan sees som det hvite feltet til høyre.
Foto: Eckhard Pecher (2005).

Norddalsbrua er en jernbanebro av stål over Norddalen øst for Narvik i Nordland. Brua ble tatt i bruk da Ofotbanen ble åpnet i 1902, og var i bruk fram til 1988, da jernbanen ble lagt om i Norddalen. Brua er 180 meter lang og største høyde over dalbunnen er 40 meter.

Brua ble konstruert i Tyskland og fraktet i deler til Norddalen. Der ble den montert på bare 4 1/2 måned. Den ble bygget da de militære myndighetene krevde at det skulle være minst en større bro på banen, slik at banen kunne brytes ved en strengning om landets skulle ble angrepet og fiendlige styrker brukte banen til fremrykning.

Da tyskerne invaderte Norge i 1940, og i forbindelse med slaget om Narvik, prøvde de norske styrkene å sprenge brua den 14. april. Men brua fikk bare mindre skader, og tyskerne reparerte den i løpet av relativt kort tid, og tok den i btuk til lett transport etter bare ti dager, og kunne gjennoppta malmtransporten 14. juni.

Senere ble Norddalsbrua forsterket til å tåle 25 tonns akseltrykk, og den ble reparert etter en avsporing i 1975. Da broen var preget av alderen og materialslitasje, var det ønskelig å skifte denne ut, men det var praktisk talt umulig å bytte en ny sammen stedet. Banen ble lagt om, mer i tråd med de originale planene for traséen, et stykke videre opp Norddalen og kommer inn på den opprinnelige traséen ved Gamle Bjørnefjell stasjon. Den nye traséen ble åpnet i 1988.

Norddalsbrua er imidlertid bevart. Omkring 1 000 000 000 tonn malm ble transportert over brua mens den var i bruk.

En modell av Norddalsbrua står på Ofoten Museum.

Kilder

Agge Theander (1996): I rallarnes spor. En beskrivelse av Malmbanens historie, delen Kiruna - Narvik. Narvik: Ofoten museum.