Norsk Folkeminnesamling

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 17. nov. 2023 kl. 12:36 av Olve Utne (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[kategori:» til «[[Kategori:»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Spesiallaget arkivkassett 1914, sannsynligvis laget av Hans Mathæus Refsum (1859-1936),en banebryter for håndverksmessig og kunstnerisk høytstående bokbind i Norge.
Foto: NFS

Norsk Folkeminnesamling (NFS) ble grunnlagt 1914 og har siden fungert som et nasjonalarkiv for kulturhistorisk materiale. Frem til 1962 holdt samlingen til i "Trollebotn" i det tidligere universitetsbiblioteket. Samlingen er nå lokalisert på Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS) ved Universitetet i Oslo. Samlingen består av folkloristisk materiale folkeminner fra hele landet.

Siden opprettelsen har NFS jobbet med å samle, bevare og formidle tradisjonsmateriale – det mange gjerne vil kalle kulturarv. Dette korpus har stått helt sentralt i folkloristisk og kulturhistorisk forskning siden dets tilkomst og også vært en viktig kilde for dialekt- og språkhistorisk forskning. Materialet består i hovedsak av skriftlige nedtegnelser av muntlig folkediktning som eventyr, sagn og ballader samlet inn på 1800- og 1900-tallet. Med en samlebetegnelse kalles denne type materiale tradisjonsoppskrifter. Arkivet rommer også en variert samling oppskrifter om skikk og trosforestillinger, merkedager, magiske og medisinske praksiser. Språkformen er i all hovedsak norsk, men også samisk. En mindre del av dette materialet er lagt ut på Norsk Folkeminnesamlings nettsider.

Grunnstammen i Norsk Folkeminnesamling (NFS) var opprinnelig professor Moltke Moes etterlatte samlinger. Disse bestod blant annet av opptegnelser av tradisjonsmateriale og brevsamlinger etter Moltke Moe selv, Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe, i tillegg til samlinger etter Magnus Brostrup Landstad, Hans Ross og Sophus Bugge. En omfattende tradisjonsinnsamling i mellomkrigstiden gjorde at samlingene vokste i omfang. Samlet omfatter NFS i dag et korpus på godt over en halv million manuskriptsider, fra hele landet og rundt 500 samlere er representert. Materialet i det fysiske arkivet er organisert etter samler. I tillegg til papirfestet tradisjon rommer samlingen lydopptak, fotografier, en kunstsamling, og sågar enkelte gjenstander etter folkeminnesamlere.

De eldste delene av Norsk Folkeminnesamlings materiale - grunnstammen i tradisjonsarkivet - ble i 2012 valgt inn i registeret over Norges dokumentarv. Memory of the World er en del av UNESCOs internasjonale arbeid.

Samlingene av nyere dato inneholder et stort antall minneoppgaver, det vil si livshistorier, som er samlet inn i 1964, 1981 og 1996. En fjerde nasjonal innsamling avsluttes i 2015.

Norsk Folkeminnesamling er åpent for publikum etter avtale. Se lenke til nettside. NFS er også på Facebook.

Eksterne lenker