Peter Christen Asbjørnsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter Christen Asbjørnsen.
Foto: Frederik Johannes Gottfried Klem

Peter Christen Asbjørnsen (født i Christiania 5. januar 1812, død 5. januar 1885) var forfatter, naturforsker og folkeminne- og eventyrsamler, mest kjent for sitt samarbeid med Jørgen Moe (som Asbjørnsen og Moe).

Familie

Asbjørnsens var sønn av glassmester Anders Asbjørnsen (1776–1849) og Thurine Elisabeth Bruun (1789–1845). Faren var fra Gudbrandsdalen, mens mora var lensmannsdatter fra Sunnmøre. Asbjørnsen forble ugift.

Liv og virke

Asbjørnsen gikk på grunnskolen på Christiania Borgerskole, og begynte deretter på Katedralskolen, men glassmestersønnen «Petter» passet ikke inn i miljøet blant rikmannssønner og overklasse-elever, og måtte slutte på grunn av fravær.

Et artiumskurs hos Christopher Støren på Norderhov hjelp heller ikke så mye i formhold til å få tatt examen artium, men han ble her kjent med Jørgen Moe. Examen artium fikk Asbjørnsen tatt først da han var 21 år gammel, og to år senere måtte han kontinuere i gresk, aritmetikk og geometri.

Asbjørnsen begynte sitt samarbeid med den senere presten Jørgen Moe (1813-1882) i 1837. De foretok innsamlingsreiser i Norge, og ga heftevis ut norske folkeeventyr fra og med desember 1841, senere samlet og utgitt som bøker. Siste felles samling fra Asbjørnsen og Moe kom ut i 1871. Asbjørnsen utga alene blant annet serien Norske Huldre-Eventyr og Folkesagn i perioden 1845-48.

Asbjørnsen var forstmester 1860–64, og leder av Statens torvdriftundersøkelser 1864–76. Han var også huslærer i tre år på Romerike.

Han bodde sine siste år i en trevilla i Kristiania, omtrent der man nå finner Rosenborggata 8.

Ettermæle

Asbjørnsens gravminne ved Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen

En statue av Asbjørnsen, utført av Brynjulf Bergslien, ble avduket på St. Hanshaugen i Kristiania i 1891.

Flere gater og veier i landet har navn etter Peter Christen Asbjørnsen, blant andre:

Asbjørnsen var portrettert på den norske 50 kroner-seddelen 1997-2018.

Asbjørnsen er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Gravminnet har form av en høy bauta.

Galleri

Kilder og referanser