Norsk Trikotasjemuseum

Norsk Trikotasjemuseum ble opprettet i 1992 i lokalene til Salhus Tricotagefabrik som ble lagt ned i 1989. Museet er lokalisert i Salhus i Åsane bydel i Bergen, 22 km fra Bergen sentrum.

Museet holder til i de tidligere fabrikklokalene til Salhus Tricotagefabrik fra 1910
Foto: Helge Sunde
Strikkemaskin, produsert av Bentley Engineering Co. Ltd. i Leicester, England mellom 1950-1965, med 60 nåler og 4" diameter
Foto: Norsk Trikotasjemuseum (2013).
Heklemaskin til produksjon av bånd, possement o.l. Sto opprinnelig på Bergen tekniske skole
Foto: Norsk Trikotasjemuseum (2013).

Da fabrikken ble lagt ned, var den intakt med produksjonsutstyret. Lokalene og utstyret ble overtatt, og senere supplert fra andre virksomheter. Museet deler lokaler med Museumssenteret i Hordaland fra 2004 som museet ble en del av fra starten. Museet åpnet offisielt for publikum i 2001.

Anlegget er et av de 15 prioriterte tekniske og industrielle kulturminner innen Riksantikvarens bevaringsprogram, og er her et representativt eksempel på industrimiljø tilknyttet trikotasje- og tekstilindustrien fra siste del av 1800-tallet og utover på 1900-tallet.

Initiativ

Allrede i 1954 ble den første grensen produsert Hong Kong lagt ut for kommersielt salg i Norge. Trikotasje er en arbeidsintensiv virksomhet, og lønningene i det fjerne Østen var betydelig lavere enn i Norge. Tidlig på 1980-tallet opplevde trikotasjefabrikken i Salhus svikt i salget og økt konkurranse fra billige varer fra utlandet og kom inn i en økonomisk krise. I 1982 ble spinneri- og karderidelen av fabrikken lagt ned, mens resten av fabrikken var i drift frem til 1989.

Det ble derfor utover på 1980-tallet klart at bedriftene innen norsk tekstilindustri ville kunne bli lagt ned i møtet med konkurransen av billige produkter fra utlandet. Museums- og kultursektoren forstod verdien og betydningen av å ta vare på tekstilindustriens lange historie i landet, spesielt i Bergensområdet, som har vært et kjerneområde for denne industrien i Norge. I Norsk kulturråd var det på dette tidpunktet et eget utvalg for såkalt teknisk-industrielle kulturminner, noe som også viser at dette var en tid da industri i sin alminnelighet var i ferd med å bli gjenstand for kulturminnevern og regnet for å være en del av kulturarven.

Senere kom Riksantikvaren med sitt program for den gang 10 prioriterte tekniske og industrielle kulturminnr, og trikotasjefabrikken i Salhus var på denne listen.

Riksantikvaren

Samlingene

Maskinparken

Formidling

Museet tilbyr omvisninger i tidligere Salhus Tricotagefabrik som følger produksjonslinjen i fabrikken, fra ull til ferdig plagg, via karding, spinning, strikking og sying. Utviklingen av Salhus som industristed og den industrielle vinklingen er i fokus: hvordan maskinene i fabrikken endret produksjonsforholdene og arbeidsforholdene fra det førindustrielle samfunnet til den industrielle revolusjonen.

Kilder


Koordinater: 60.508063° N 5.271866° Ø