Ole Arnfinn Torgersrud: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: '''Ole Arnfinn Torgersrud''' (født 1917 i Østre Gausdal, død 1974) var bygdedikter. 17 år gammel fikk han sine første dikt på trykk i bladet ''Au...)
 
(Bibliografi fra Forfatternett Oppland)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Ole Arnfinn Torgersrud]]''' (født [[1917]] i [[Østre Gausdal kommune|Østre Gausdal]], død 1974) var bygdedikter. 17 år gammel fikk han sine første dikt på trykk i bladet ''Austland'', som var medlemsbladet til den frisinnede ungdomsbevegelsen. I dette fellesskapet var Torgersrud aktiv i flere år, og han mottok sterke litterære impulser der. På samme tid kom han tidlig med i den lokale arbeiderbevegelsen og var opptatt av å bringe idéer og tankegods derfra. Torgersruds tidlige diktning er naturlig nok preget av en sterk sosial og politisk brodd.
'''[[Ole Arnfinn Torgersrud]]''' (født [[1917]] i [[Østre Gausdal kommune|Østre Gausdal]], død 1974) var bygdedikter, lærer, journalist og lokalhistoriker, bosatt i Østre Gausdal. Fra ...til 1973 var han redaktør av ''[[Årbok for Gudbrandsdalen]]''.


Da Nansenskolen åpnet på [[Lillehammer]] i 1939 var han elev hos [[Kristian Schjelderup]] og [[Anders Wyller]]. På den skolen traff Torgersrud et større og friere univers, preget av humanistiske idéer, som kom til å få mye å si for ham - både gjennom krigsårene og etterpå. Etterhvert ble Torgersrud mindre høytidsstemt i det han skrev. I en produktiv periode etter den andre verdenskrig fant han gradvis sin egen stemme, hvor bygdelivet var tema i vers og viser. I 1956 kom diktsamlingen ''Det gol ein gauk''. Flere av diktene som ikke var med der kom med i nyutgivelsen i 2001.  
17 år gammel fikk han sine første dikt på trykk i bladet ''Austland'', som var medlemsbladet til den frisinnede ungdomsbevegelsen. I dette fellesskapet var Torgersrud aktiv i flere år, og han mottok sterke litterære impulser der. På samme tid kom han tidlig med i den lokale arbeiderbevegelsen og var opptatt av å bringe idéer og tankegods derfra. Torgersruds tidlige diktning er naturlig nok preget av en sterk sosial og politisk brodd.
 
Da Nansenskolen åpnet på [[Lillehammer]] i 1939, var han elev hos [[Kristian Schjelderup]] og [[Anders Wyller]]. På den skolen traff Torgersrud et større og friere univers, preget av humanistiske idéer, som kom til å få mye å si for ham - både gjennom krigsårene og etterpå. Etter hvert ble Torgersrud mindre høytidsstemt i det han skrev. I en produktiv periode etter den [[andre verdenskrig]] fant han gradvis sin egen stemme, hvor bygdelivet var tema i vers og viser. I 1956 kom diktsamlingen ''Det gol ein gauk''. Flere av diktene som ikke var med der, kom med i nyutgivelsen i 2001.
 
Torgersrud jobbet i flere år som lærer og journalist. I ''Dølabladet'' på [[Otta]] utviklet han et nært og inspirerende vennskap med forfatteren [[Tor Jonsson]].
 
== Bibliografi ==
 
*Follebu samvirkelag 1919-1969, Follebu 1969.
*Det gol ein gaug : vers og viser, Dølaringen 1974.
*Det gol ein gauk og andre vers og viser, Dølaringen 2001.
 
'''Annet'''
*''Bygdaliv: 25 viser/melodier av Gudmund Waalen, til dikt av Ole Arnfinn Torgersrud''... [et al], 1993.


Torgersrud jobbet i flere år som lærer og journalist. I ''Dølabladet'' på [[Otta]] utviklet han et nært og insprerende vennskap med forfatteren [[Tor Jonsson]].


== Kilder ==
== Kilder ==
*[http://beta.kulturnett.oppland.org/Globalmeny/Min-side/?userId=130 Bibliografi på Forfatternett Oppland]
*[http://www.klaape.no/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=60 Klaape Kulturformidling]
*[http://www.klaape.no/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=60 Klaape Kulturformidling]

Sideversjonen fra 12. sep. 2016 kl. 11:03

Ole Arnfinn Torgersrud (født 1917 i Østre Gausdal, død 1974) var bygdedikter, lærer, journalist og lokalhistoriker, bosatt i Østre Gausdal. Fra ...til 1973 var han redaktør av Årbok for Gudbrandsdalen.

17 år gammel fikk han sine første dikt på trykk i bladet Austland, som var medlemsbladet til den frisinnede ungdomsbevegelsen. I dette fellesskapet var Torgersrud aktiv i flere år, og han mottok sterke litterære impulser der. På samme tid kom han tidlig med i den lokale arbeiderbevegelsen og var opptatt av å bringe idéer og tankegods derfra. Torgersruds tidlige diktning er naturlig nok preget av en sterk sosial og politisk brodd.

Da Nansenskolen åpnet på Lillehammer i 1939, var han elev hos Kristian Schjelderup og Anders Wyller. På den skolen traff Torgersrud et større og friere univers, preget av humanistiske idéer, som kom til å få mye å si for ham - både gjennom krigsårene og etterpå. Etter hvert ble Torgersrud mindre høytidsstemt i det han skrev. I en produktiv periode etter den andre verdenskrig fant han gradvis sin egen stemme, hvor bygdelivet var tema i vers og viser. I 1956 kom diktsamlingen Det gol ein gauk. Flere av diktene som ikke var med der, kom med i nyutgivelsen i 2001.

Torgersrud jobbet i flere år som lærer og journalist. I DølabladetOtta utviklet han et nært og inspirerende vennskap med forfatteren Tor Jonsson.

Bibliografi

  • Follebu samvirkelag 1919-1969, Follebu 1969.
  • Det gol ein gaug : vers og viser, Dølaringen 1974.
  • Det gol ein gauk og andre vers og viser, Dølaringen 2001.

Annet

  • Bygdaliv: 25 viser/melodier av Gudmund Waalen, til dikt av Ole Arnfinn Torgersrud... [et al], 1993.


Kilder