Oppegård amatørteaterlag, OPAL

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Oppegård amatørteaterlag, OPAL ble stiftet 25. februar 1985, etter initiativ fra Else Slaatten på kulturkontoret i Oppegård kommune.

OPAL er en ideell organisasjon som har arbeidet med teaterproduksjoner i helt fra starten i 1985. Medlemstallet svinger rundt 100, og består av jenter og gutter i alle aldre – fra 10 til 100. Laget har hatt tilhold rundt om på Kolbotn, og alle forestillinger fram til 2005 har vært spilt i Kolbotn kinoteater. Fra og med 2006 spiller OPAL alle sine forestillinger i Oppegårds kultur- og aktivitetssenter – Kolben kulturhus.

OPAL har gjennom årene vært delt i voksengruppe og barnegruppe, men slo dem etter hvert sammen og nå spilles alle forstillinger med blandet lag.

OPAL har et styre bestående av syv voksne foreldre eller medlemmer. I tillegg velges to varamedlemmer. Styret bestemmer hva som skal settes opp – og når. Som oftest er det styrets medlemmer som er ledere i de forskjellige gruppene som må til for å få oppsetningen på bena. I tillegg må foreldrene og de voksne medlemmene stille opp. Når hver oppsetning har en kostnadsramme på en god årslønn, og det benyttes profesjonelle krefter innen regi, musikk, lyd og lys, sier det seg selv at gode sponsorer er viktig, og det har OPAL fått etter hvert. Billettinntektene alene kan ikke dekke alle utgifter. OPAL har vært blant de organisasjonene i Oppegård som har mottatt en årlig økonomisk støtte fra kommunen, på lik linje som korps og andre organisasjoner. Laget setter opp forestillinger for barn og voksne med omtrent halvannet års mellomrom. Bruken av profesjonelle krefter er bevisst.

Nåværende leder og mangeårig manusforfatter er Bibbi Neergaard.

På grunn av koronarestriksjoner ble Aladdin-forestillingen utsatt flere ganger. Kommuneoverlegen kunne etter nye regler godkjenne AT det blir forestilling i januar 2022. Det har vært en spennende oppkjøring, men de gir seg ikke! [1]

Forestillinger

Aladdin (2022)

I perioden 28. januar til 13. februar stod 32 skuespillere endelig på scenen i Kolben Kulturhus, etter hele to års venting p.g.a. koronarestriksjoner. Aladdin vender tilbake til Kolben, men denne gangen foregår handlingen i det moderne Østen. Der finnes både mobiltelefon, Ipad og internett. Jafar som vi kjenner som en ond trollmann, er forvandlet til en fyr som tryller penger ned i egen lomme. Han er aktiv både med aksjer og fond. Det ble en både spennende og humoristisk familiemusikal denne gangen også. Manus ved Bibbi Neergaard. Regi ved Kristoffer Grua.

Den lille havfruen (2019)

I perioden 8. - 17. november 2019 var 43 skuespillere i alderen 9-61 på scenen på Kolben kulturhus. I havet der den lille havfruen Ariel bor, møter vi kråkeboller, skilpadder, Ninja-haier, blekkspruter og mange flere. En dag kommer det en dykker ned dit og havfruen forelsker seg hodestups. Hvordan skal hun klare å vinne hans hjerte? Her var både søppel i havet, de vanlige sparkene til dagsaktuell politikk og kjærlighet skrevet inn av manusforfatter Bibbi Neergaard. Regi ved Espen Bråten Kristoffersen.

Tarzan (2018)

Tarzan ble spilt i januar/februar 2018 på Kolben kulturhus. I januar kom Tarzan til Kolbotn. Denne gangen hadde OPAL tatt turen til jungelen. Her møtte publikum bl.a. aper, sebraer, løver og mange flere. Premieren var 26. januar 2018. manusforfatter Bibbi Neergaard. Regi ved Espen Bråten Kristoffersen.

Peter Pan (2016)

Peter Pan ble spilt i november 2016, på Kolben kulturhus. I november kom Peter Pan tilbake til Kolbotn for å se om barna han hadde med til Drømmeland sist fortsatt har det bra. Dessverre fulgte også Kaptein Krok etter med sin sjørøvergjeng. Barna i familien Darling fikk også denne gang mye å gjøre, men heldigvis fikk de hjelp av noen nevrotiske måker og ekorn med høydeskrekk, pluss mange andre dyr i kjent OPAL-stil. Nok en gang satt OPAL opp en musikal skapt over et kjent tema, og nok en gang fikk lattermusklene noe å gjøre. OPAL takker alle besøkende og sponsorene! Premiere: 4. november 2016. Manus: Bibbi Neergaard Regi: Ole Christian Øen

Aristokattene (2015)

Aristokattene ble spilt i februar 2015 på Kolben kulturhus. Det er tredje gang OPAL setter opp denne fornøyelige historien – denne gang som “Aristokattene”. Andre gang var i januar 2006, og forestillingen høstet også den gang mange lovord. Tiden går og nye generasjoner skal få gleden av historien. Denne historien kjenner alle som har vært barn en gang (og det har vi jo), men denne utgaven er det kanskje ikke så mange som kjenner. Nok en gang setter OPAL opp en musikal skapt over et kjent tema, og nok en gang skal nok lattermusklene få noe å gjøre. Premiere: Februar 2015 Manus: Bibbi Neergaard Regi: Morten Rudå

Robin Hood (2012)

Robin Hood ble spilt i februar 2012, på Kolben kulturhus. Nå har Robin Hood, Lille John, Broder Tuck, alle dyrene og alle de andre hjelperne trukket seg tilbake i Sherwoodskogen igjen etter 13 meget vellykte forestillinger. Sheriffen har lagt ut på en lang reise sammen med heksene, kong Richard styrer med trygg hånd, og prins Johan skurer vel toaletter ennå. Vi får håpe Marion fortsatt er gift med Robin, og at alle de andre som giftet seg fortsatt lever lykkelige i landet. Om våre tidligere oppsetninger har vært superdupre, kan ikke denne få noen dårligere karakter.

Askepott (2011)

Askepott ble spilt i november 2011 på Kolben kulturhus. Drømmen om å bli en prinsesse, var spennende men uoppnåelig for oss da vi var små. Men det er det jo ikke lenger. Vårt eget kongehus er jo nettopp en Askepotthistorie. Så derfor er det enda morsommere å spille denne historien for dere. Dere vil nok kjenne igjen noen historier fra vårt eget, kongelige miljø. Men vi har også med alle dyrene som vi husker fra den ”gamle” Askepotthistorien. Det er en familiemusikal i Opals ånd med humor og moral. Bjørn Halstensen har laget ny musikk, og Desirèe Grandahl har laget en boblende regi.

Trøbbel på Nordpolen (2010)

Trøbbel på Nordpolen ble spilt i november 2010 på Kolben kulturhus. Nissefar har nemlig en halvsøster, Olivia, som er svært så sjalu på sin lillebror. Hun synes Nissefar får alt for mye oppmerksomhet. Olivia har for lengst droppet å oppdra sine barn og det merkes på dem. Selv ikke reinsdyret deres, Meatloaf, kan oppføre seg som han burde. Siden Olivia ikke kan fordra julen, gjør hun alt hun kan for å ødlegge den. På finulig vis får hun satt Nissefar i fengsel, og det spøker for julen også i år. Manuset er nyskrevet av Bibbi Neergaard, og musikken komponert av Bjørn Halstensen. Regien er også denne gang lagt i hendene på Desirée Trinity Grandahl, og det betyr full fart og mye moro både for barn og voksne!

Nissen som glemte at det var jul (2009)

Nissen som glemte at det var jul ble spilt november 2009 på Kolben kulturhus. Hva har julenissen med seg i sekken sin denne gang? Har vi noen gang tenkt på at nissen kan få et illebefinnende og glemmer at det er jul?Denne historien handler nettopp om dette.Nissefar føler seg ikke bra og tar seg en sledetur. På veien kommer han ut av kurs og våkner opp på Kolbotn – rettere sagt på biltaket til fru Bauer. Dermed er forviklingene i gang. Nissefar husker ikke hvem han er, og det blir satt i gang leteaksjon etter denne rare mannens familie. Han må jo komme fra et sted. Bare familiens tre barn skjønner at dette faktisk er julenissen. Og det er ikke lenge igjen til jul, så det haster med å få ham til å finne seg selv.På Nordpolen går Nissemor rundt og er bekymret for hvor mannen hennes er blitt av. Han pleier da aldri å bli borte lenge om gangen. Her blir det forviklinger, mye gøyog spenning. Det kryr av små og store nisser – til og med skikkelige fjortisnisser. Historien passer like godt for de på 3 år som til de på 90. Her kan foreldre, besteforeldre og søsken få en fin opplevelse sammen.

Mulan (2009)

Mulan ble spilt januar 2009 på Kolben kulturhus. Landet som vi trodde vi kom til hvis vi gravde langt nok ned i bakken. Vi skal til Kina. Historien vi skal fortelle, er kanskje ikke den mest kjente av dem Disney har laget tegnefilm av – Mulan. Men legenden er veldig gammel. Den er fra den tiden hunerne herjet en 3- 400 år etter Kristus. Når vi kommer inn i historien, har Kinas keiser bedt om hjelp fra alle menn i riket for å stanse hunernes herjinger. Mulans far ble skadet i forrige oppgjør, og Mulan kler seg derfor ut som mann og drar i stedet for ham. Kinas forfedre har vekket opp de 4 dragene som har ligget og sovet noen hundre år for at de skal bli med Mulan og hjelpe henne. Det er ikke alle dragene som er like fornøyde for det. En er kjempeglad og simpelt hen elsker og sloss, men en annen er av det mer administrative slaget.

Aladdin (2008)

Aladdin ble spilt i januar/februar 2008 på Kolben kulturhus. Hvem har ikke drømt om å vinne prinsen eller prinsessen og det halve kongeriket? Eller bare en liten lottokupong? Tenk dere om vi bare kunne finne fram pussekluten og gni på en gammel lampe – og vips – med ett var alle drømmer oppfylt! Nei vel, så får vi finne oss i at arbeid er det som kan gi oss noen goder. Og etter hvert som man blir eldre, innser man nok at lykken ikke består av gull og glitter men heller det gode vennskap. Gutten vi skal følge i denne historien, tilhører eventyret. Aladdin, fattiggutten som fikk både prinsessen og den magiske lampen som inneholdt gode ånder. Men det er viktig å merke seg at han fikk den fordi han hadde en ren sjel. Den onde Jaffar, trollmannen, forsøkte etter beste evne å få tak i den slik at all makt skulle bli hans. Men Aladdin viste handlekraft. Sammen med sin gode venn Ramasan, storvesirens sønn, bestemte de seg for å stanse den gale mannen. Dette er OPAL på sitt beste – med alle ingredienser – musikk, sang og teater.

Peter pan (2007)

Peter Pan ble spilt i januar/februar 2007 på Kolben kulturhus. Peter Pan i OPAL-versjon baserer seg også på boken som ble skrevet av den skotske romanforfatteren J. M. Barrie (1860 – 1937). Boken heter egentlig “Peter Pan og Wendy”, og skikkelsen Peter Pan baserer seg på et barn som Barrie kjente. I både teaterstykket og romanen, besøker Peter ofte den virkelige verden i London for å lytte til godnatt-eventyr som fortelles av moren til Wendy – Mary Darling. En kveld blir Peter oppdaget, og når han forsøker å unnslippe, mister han skyggen sin. Når han kommer tilbake for å få tak i skyggen, vekker han piken. Wendy setter skyggen på plass, og Peter faller for Wendy. Han inviterer henne til “Aldriland” sammen med søsknene John og Michael (som er Michaela i vår historie), og så er historien i gang. I “Aldriland” får du møte de “Glemte barna”, Tingeling, Kaptein Krok og alle de andre. Forestillingen er skrevet helt om, og det er gjort mange nye musikkvalg. Denne historien kjenner alle som har vært barn en gang (og det har vi jo), men denne utgaven er det kanskje ikke så mange som kjenner. Nok en gang har vår leder, Bibbi Neergaard, tatt pennen fatt og skrevet om den kjente historien. Nok en gang setter OPAL opp en musikal skapt over et kjent tema, og nok en gang skal nok lattermusklene få noe å gjøre. Dette er OPAL på sitt beste – med alle ingredienser – musikk, sang og teater

Skatten på sjørøverøya (2004)

Skatten på Sjørøverøya ble spilt i oktober 2004. Denne historien kjenner alle som har vært barn en gang (og det har vi jo), men denne utgaven er det kanskje ikke så mange som kjenner. Mon tro om ikke kjente personer i vår egen kommune har roller i stykket. Nok en gang har vår leder, Bibbi Neergaard, tatt pennen fatt og “komponert” en kjent historie med ny vri. Nok en gang setter OPAL opp en musikal skapt over et kjent tema, og nok en gang skal nok lattermusklene få noe å gjøre. Dette er OPAL på sitt beste – med alle ingredienser – musikk, sang og teater

Askepott (2003)

Askepott ble spilt i februar 2003. Historien rundt Askepott, kjenner de aller fleste av oss. Spesielt er denne kjent fra Disney’s hånd, og de samme figurene dukker opp i vår oppsetning, men denne gangen av kjøtt og blod. Denne gangen synger Askepott og alle de andre, og lytter du godt, kjenner du sikkert mange av melodiene. OPAL har nok en gang satset på det man kan best – musikaler. Nå er det viktig å forberede seg på at Askepott nok en gang prøver glass-skoen, og den passer selvfølgelig bare henne. Selvom stesøstrene hennes gjerne skulle vinne prinsen, går det merkelig nok bra denne gangen også. Stesøstrene har fått en snill søster denne gangen, og du skal ikke se bort fra at hun er med på notene.

Dalmatinerne (2001)

Dalmatinerne ble spilt i mars 2001. Nå er “Dalmatinerne” over – våre venner har blitt reddet 17 ganger fra den grusomme Cruella, Jan-Hagbart Ondskapsli har fått igjen tannen sin, og Donna og Pongo har funnet hverandre for godt. Ingen skal stenge Nanny Cook og Nanny Butler inne i skapet, og hjemme hos Mary og Roger er alt bare musikk – i hvertfall for en god stund. Suksess – ja det er lov å kalle dette suksess. OPAL har aldri hatt så mange innenfor dørene, og aldri har rosen sittet så lett. Barn og voksne i vår egen kommune og langt utenfor, har kost seg, ledd av Bjørn Birchs lett henslengte humor og sunget med i Svein Gundersens sanger med tekster av Bibbi Neergaard. Aldri har så mange skuespillere gjort en så enorm innsats, og aldri har vi savnet det å skulle spille forestilling så fælt. Men livet går videre, og vi kan trygt hvile på våre laurbær en god stund. Med kulisser av ypperste klasse, baktepper som illuderte skog, stier, Hell Hall osv. og en scenegjeng som ikke sovnet en gang, kan vi være stolte. Kostymegjengen som har skapt 56 kostymer (faktisk ennå fler) under design-ledelse av Lise Fjeld kan nå dra et lettelsens sukk – de flotte kostymene holdt i 17 forestillinger pluss prøver. Etter hvert vil det dukke opp en mengde bilder fra forestillingen her på hjemmesidene. Man kan trygt si at det heller aldri har vært tatt så mange bilder, av så mange stolte foreldre. Ei heller har pressen glimret med sitt fravær. Østlandets Blad – vår egen avis (de skriver jo bare om OPAL) – har vel aldri dekket et evenement så grundig som Dalmatinerne

Snehvit og de syv dvergene (2000)

Snehvit og de syv dvergene ble spilt i februar 2000. Lørdag 5. februar 2000 kl. 18:00 hadde OPAL première på denne kjente forestillingen. Denne gang må det kunne kalles musikkteater, med 24 sangglade skuespillere og et lite orkester på 5. Snehvit ble spilt i Kolbotn Kinoteater 14 ganger, så her var det muligheter for alle til å se historien som vi kjenner så godt fra Walt Disneys tegnefilm. Prinsen reddet Snehvit 14 ganger, dvergene marsjerte taktfast til Hei-Hå-Hei-Hå om og om igjen, og skogen var full av dyr. Alle forestillinger ble spilt kl. 18:00 (eventuelt kl. 14:30). Vi hadde spillefri hver mandag og torsdag. Det var faktisk brødrene Grimm som skrev ned historien om Snehvit i Kassel, og den ble trykket i Kinder- und Hausmärchen i 1812. Eventyret er godt kjent i hele Europa, og vi kjenner det selvfølgelig fra norsk tradisjon. Verdenkjent ble det først da Walt Disney laget sin første helaftens tegnefilm i 1937; Snow White and the Seven Dwarfs. Sangene i filmen er laget av Larry Morey og Frank Churchill, og ble verdensslagere. I vår oppsetning var historien bearbeidet av vår leder Bibbi Neergaard og musikken var arrangert av Ketil Hugaas.

Annie (1999)

Annie ble spilt oktober 1999 Lørdag 2. oktober 1999 kl. 18:00 hadde OPAL première på den største satsingen noensinne. Annie ble spilt i Kolbotn Kinoteater hele 14 ganger, så her var det muligheter for alle til å se historien om barnehjemsbarnet. Alle forestillinger ble spilt kl. 18:30 (eventuelt kl. 15:00). Vi hadde spillefri hver mandag og torsdag. Se spilleplan nedenfor.

Skulle det dukke opp flere lik, er det bare å ringe!(1999)

Skulle det dukke opp flere lik, er det bare å ringe! ble spilt i april 1999. I slutten av april 1999 fikk OPAL endelig satt opp denne festlige forestillingen skrevet av Jack Popplewell og oversatt av Kirsten Sørlie. De som husker litt tilbake i tid, vil huske Aud Schønemann og Arve Opsahl i Oslo Nye teaters oppsetning. Vår egen voksengruppe gjorde en innsats som ikke ligger langt etter. Dessverre var det ikke mange som fikk oppleve dette. Noen av grunnene kan være at vi hadde en utsettelse av forestillingene, samtidig som våren satte inn for fullt.

Aristokattene og kampen med gjengene (1997)

Aristokattene og kampen med gjengene ble spilt i januar 1997. Lørdag 18. januar 1997 hadde musikalen Aristokattene og kampen om gjengene première i Kolbotn kinoteater. Aristokattene og kampen om gjengene, er en familieforestilling som bruker dyr som figurer for å beskrive forholdet mellom forskjellige gjenger. Stykket viser hvordan problemer kan løses gjennom samhold, og at de svake kan ha styrke når de gis muligheter. I kampen mot grådighet og ondskap, er det godheten som seirer. Aristokattene er spekket med humor og kjærlighet. Musikken i stykket består av velkjente toner fra en rekke kjente komponister, og spenner fra jazz til ballett- og operamusikk. Orkester fra Oppegård Musikkskole Under ledelse av Anita Haagenrud Wegger og Knut Starheim, ble et 18 manns/kvinns storband fra Oppegård kommunale Musikkskole den trygge bakgrunnen som skulle til. Ballettdansere fra Liv Steens BallettskoleDenne gangen hadde vi også med dansere fra Liv Steens Ballettskole. Dette er vel med på å sette den berømte prikken over i’en.

Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen (1997)

Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen ble spilt i oktober 1997. Lørdag 18. oktober 1997 kl. 18:00 hadde OPAL première på “Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen” – den festlige historien av Torbjørn Egner. Her handler det om reven og pinnsvinet og flere dyr som spiser andre dyr. Dette mener Morten skogmus ikke er bra for skogens ve og vel, og samler dyrene til et allmøte. Her blir det bestemt at alle skal være venner, og ikke spise hverandre. Hva dette fører til – ja tenk selv….Hakkebakkeskogen ble spilt i Kolbotn Kinoteater 12 ganger, og vi hadde mange besøkende.

Mio, min Mio (1996)

Kolbotn Kino 27.01-04.02.1996. 42 roller, med skuespillere i alderen 8-60 år. Bjørn Birk instruktør og koreograf. Peter Berg scenografi og kostymedesign. Per Jonsbråten lysdesign.

Alice lengter tilbake (1996)

Alice lengter tilbake ble spilt i juni 1996. Vi mangler dessverre informasjon om stykket så er det noen som har informasjon ta gjerne kontakt med oss på kontakt@opal-atl.no

Er du ikke riktig fisk (1994)

Instruktør: Peter Berg. Produksjonsansvarlig Frøydis Værås og Rune Nilsen.

Hakkebakkeskogen (1993)

14 forestillinger med skuespillere i alderen 12-49 år. Instruktør Jon Berle.

Kjærlighet uten strømper (1992)

Stykke av Johan Herman Wessel. Spilt på Klubben i Moss lørdag 10. oktober 1992.

Fantastics (1992)

Fantastics spilt på Bryggeteatrets lille scene 1992.

Bygda vår (1990)

Bygda vår - En musikal fra dagliglivet i Oppegård for 75 år siden. Spilt sammen med Oppegård kommunale musikkskole. 90 barn med.

The King and I (1989)

The King and I. Regissør Ellen Beate Thomsen.

Askepott (1987)

Askepott ble spilt med 27 jenter i alderen 9-13 år på scenen. Premiere 26.04.1987. Regissør Ellen Beate Thomsen.

Dyrene i Hakkebakkeskogen (1986)

Dyrene i Hakkebakkeskogen ble spilt på Kolbotn kino 21.-23. november og 28.-30. november 1986. Regissør Jon Berle.

Trollmannen fra Oz (1985)

Trollmannen fra Oz var OPALs første oppsetning.

Utmerkelser

OPAL ble utnevnt til årets navn i Oppegård kommune i 2002.

Referanser

  1. * Simensen, Asle: Teater uten innbytterbenk. Teatersport og risikosport i ett. Oavis, 12. januar 2022. Besøkt 14.01.2022.

Kilder

Billedgalleri plakater