Kolben kulturhus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kolben kulturhus sin logo
Foto: kolben.no

Kolben kulturhus er Oppegård kommune sin kulturelle storstue og ble åpnet i 2005. Kolben kulturhus ligger idyllisk til ved Kolbotnvannet i Strandliveien 1 på Kolbotn. Kolben rommer Oppegård bibliotek med BUA Oppegård, Biblioteksgalleriet og Folloarkivet, Kolben kino, Oppegård kulturskole, fire saler i ulike størrelser (som kan brukes til alt fra teaterforestillinger, show og konserter til møtevirksomhet), verksteder, øvingsrom og stor og åpen foajé. Kolben tilbyr et bredt spekter av kulturopplevelser som konserter, teater, show og lignende. Kolben kulturhus rommer også det gamle Samfunnshuset, som leier ut selskapslokaler i 3. etasje. I tillegg leier private firma lokaler der.

Kolben kulturhus
Foto: Siri Iversen. 2009

Oppegård bibliotek med BUA, galleri og Folloarkivet

I tilknytning til Oppegård bibliotek ligger BUA Oppegård hvor man kan låne diverse fritidsutstyr gratis. Tilbudet drives av Framtiden i våre hender Oppegård i samarbeid med Oppegård bibliotek og Oppegård Frivilligsentral. Fritidsutstyret lånes ut etter førstemann til mølla-prinsippet. Normal lånetid på det meste av utstyret er en uke.

Bibliotekgalleriet drives i et samarbeid mellom Oppegård bibliotek, Oppegård kunstforening, Kolbotn malerklubb og Kolbotn fotoklubb. Inngangen til galleriet er gjennom barneavdelingen i biblioteket i 2. etasje i Kolben. Galleriet er åpent i bibliotekets åpningstider.

Folloarkivet er et interkommunalt arkiv med Oppegård kommune og Frogn kommune som deltakere. Kataloger over arkivene finnes på den landsomfattende søketjenesten Arkivportalen og i biblioteket. Digital formidling, informasjon og veiledning finner du på Folloarkivets facebookside, bloggen "Oppegård i arkivene", samt interaktiv skjerm i biblioteket og på bibliotekets nettsider.

Samfunnshuset Kolbotn

Samfunnshuset Kolbotn SA/tredje etasje i Kolben eies av rundt 85 lag og foreninger som, driver utleie av lokaler på non profit basis. Alle lokalene i tredje etasje i Kolben stod ferdigstilte i desember 2005. Lokalene leies ut til tilstelninger av alle slag og møter/konferanser for forretningsdrivende, generalforsamlinger for lag og annet. Det finnes kjøkken tilknyttet alle utleielokalene.

Kolben kino

Kolben kino åpnet 27. januar 2006.

Skøytebanen på Jan Baalsruds plass med Kolben i bakgrunnen. Siri Iversen, 2019.

Kolbens venner

Kolben har en heiagjeng som kaller seg Kolbens venner og ble stiftet 22. mars 2006. Første mål var å samle inn nok penger til et flygel med høy kvalitet, som ville gi lokale talenter de beste forutsetninger for sin utvikling og samtidig bidra til at kulturhuset ble attraktivt for de beste solister og ensembler. Aksjonen samlet inn nok penger til å kjøpe et Steinway flygel, i tillegg ble det kjøpt inn et konsertpiano og det gamle flygelet ble restaurert.

Kilder