Overgevaldigerboligen (Trondheim): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: Inntil skansevakten ytterst i Kongens gate lå et bygg som huset slaveriets kantine og gevaldigerbolig. Gevaldigeren kan sammenlignes med dagens militærpoliti.)
 
m (Teksterstatting – «[[kategori:» til «[[Kategori:»)
 
(11 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Inntil skansevakten ytterst i Kongens gate lå et bygg som huset slaveriets kantine og gevaldigerbolig. Gevaldigeren kan sammenlignes med dagens militærpoliti.
'''[[Overgevaldigerboligen (Trondheim)|Overgevaldigerboligen]]''' i [[Trondheim]] lå inntil skansevakten ytterst i [[Kongens gate]] 95. Bygget huset både [[Slaveriet i Trondheim|slaveriets]] [[marketenteri]] og gevaldigerbolig. [[Gevaldiger]]en var sjef for det militære politivesenet.
 
Bygningen ble oppført i 1835 som en del av Slaveriet, arkitekt [[Theodor Christian Broch (1796–1863)|Theodor Christian Broch]] (1796–1863). Den ble bygd i tømmer med pussa eksteriør, og hadde opprinnelig bare én etasje. Andre etasje ble bygd på en gang mellom 1842 og 1862.
 
I tillegg til marketenteriet, som ble nedlagt i 1860-åra, var det også salg av andre varer fra bygningen. Senere har bygningen vært administrasjonslokale for [[Kriminalasylet (Trondheim)|Kriminalasylet]], og i 1970-åra ble den brukt som frigangshjem for [[Trondheim kretsfengsel]] med plass til 12 innsatte.
 
Bygningen er per 2019 i statens eie, og er freda.
 
==Kilder og litteratur==
 
* {{Trondheim byleksikon 1996}}.
 
[[Kategori:Boliger]]
[[Kategori:Freda bygninger]]
[[Kategori:Trondheim kommune]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 18. nov. 2023 kl. 22:01

Overgevaldigerboligen i Trondheim lå inntil skansevakten ytterst i Kongens gate 95. Bygget huset både slaveriets marketenteri og gevaldigerbolig. Gevaldigeren var sjef for det militære politivesenet.

Bygningen ble oppført i 1835 som en del av Slaveriet, arkitekt Theodor Christian Broch (1796–1863). Den ble bygd i tømmer med pussa eksteriør, og hadde opprinnelig bare én etasje. Andre etasje ble bygd på en gang mellom 1842 og 1862.

I tillegg til marketenteriet, som ble nedlagt i 1860-åra, var det også salg av andre varer fra bygningen. Senere har bygningen vært administrasjonslokale for Kriminalasylet, og i 1970-åra ble den brukt som frigangshjem for Trondheim kretsfengsel med plass til 12 innsatte.

Bygningen er per 2019 i statens eie, og er freda.

Kilder og litteratur