Petra Skattum (1881–1963): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''[[Petra Skattum]]''' (født 9. juni 1881, død 1963) var ei kvinne fra Nordlia i Østre Toten kommune, som blant annet jobbet som tjenestepike i Oslo da hun var i 20-åra. I 1910 var hun en av beboerne på [[Billerud (Østre Toten)|Billerud pleie- og arbeidshjem]] i [[Østre Toten]]. Hun var da fattigunderstøtta.
'''[[Petra Skattum]]''' (født 9. juni 1881, død 1963) var ei kvinne fra Nordlia i Østre Toten kommune, som blant annet jobbet som tjenestepike i Oslo da hun var i 20-åra. I 1910 var hun en av beboerne på [[Billerud (Østre Toten)|Billerud pleie- og arbeidshjem]] i [[Østre Toten]].  


Petra var datter av Klara Pedersen og August Evensen Skattum. Hun var såkalt uektefødt. Mora var husmannsdatter fra Amundrustadeie, og faren var uektefødt sønn av ei datter på garden Skattum. Han vokste opp som pleiesønn hos onkelen, [[Ole Skattum]]. Faren, August, hadde allerede en sønn fra før, og fikk senere to barn. Mora, Klara, fikk senere to sønner. Petra hadde dermed fem halvsøsken.  
Petra var datter av Klara Pedersen og August Evensen Skattum. Hun var såkalt uektefødt. Mora var husmannsdatter fra Amundrustadeie, og faren var uektefødt sønn av ei datter på garden Skattum. Han vokste opp som pleiesønn hos onkelen, [[Ole Skattum]]. Da Petra ble født hadde faren allerede fått en sønn, og han fikk senere to barn. Mora, Klara, fikk senere to sønner. Petra hadde dermed fem halvsøsken.  


Da Petra var 10 år var hun registrert som fattigunderstøttet legdslem på garden [[Vestre Smeby]] i Østre Toten. Under folketellinga ble det notert at antatt oppholdssted var på Langsvebakken. Der bodde det ei enke ved navn Anne Matea Pedersdatter, som sannsynligvis var tanta til Petra.  
Da Petra var 10 år var hun fattigunderstøttet legdslem på garden [[Vestre Smeby]] i Østre Toten. Under folketellinga ble det notert at antatt oppholdssted var på Langsvebakken. På Langsvebakken bodde det ei enke ved navn Anne Matea Pedersdatter, som sannsynligvis var tanta til Petra. I 1900 var Petra tjenestepike for de ugifte søstrene Knutsen i [[Schwensens gate]] 16 i [[Kristiania]]. Et par år senere, i 1902, fikk hun dattera Borghild Alfrida på Fødselsstiftelsen på Rikshospitalet. Hun var ikke gift, og faren til Borghild Alfrida het Martin Hansen.  


1900: tjenestepike for de ugifte søstrene Knutsen i [[Schwensens gate]] 16 i [[Kristiania]]. I denne folketellinga er det imidlertid oppgitt at hun var født [[Toten]], og ikke i Åsgårdstrand.
I 1910 bodde Petra Billerud pleie- og aldershjem på Kapp i Østre Toten. Her var hun innlagt som "sindsyk".  


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==

Sideversjonen fra 13. mar. 2024 kl. 12:48

Petra Skattum (født 9. juni 1881, død 1963) var ei kvinne fra Nordlia i Østre Toten kommune, som blant annet jobbet som tjenestepike i Oslo da hun var i 20-åra. I 1910 var hun en av beboerne på Billerud pleie- og arbeidshjem i Østre Toten.

Petra var datter av Klara Pedersen og August Evensen Skattum. Hun var såkalt uektefødt. Mora var husmannsdatter fra Amundrustadeie, og faren var uektefødt sønn av ei datter på garden Skattum. Han vokste opp som pleiesønn hos onkelen, Ole Skattum. Da Petra ble født hadde faren allerede fått en sønn, og han fikk senere to barn. Mora, Klara, fikk senere to sønner. Petra hadde dermed fem halvsøsken.

Da Petra var 10 år var hun fattigunderstøttet legdslem på garden Vestre Smeby i Østre Toten. Under folketellinga ble det notert at antatt oppholdssted var på Langsvebakken. På Langsvebakken bodde det ei enke ved navn Anne Matea Pedersdatter, som sannsynligvis var tanta til Petra. I 1900 var Petra tjenestepike for de ugifte søstrene Knutsen i Schwensens gate 16 i Kristiania. Et par år senere, i 1902, fikk hun dattera Borghild Alfrida på Fødselsstiftelsen på Rikshospitalet. Hun var ikke gift, og faren til Borghild Alfrida het Martin Hansen.

I 1910 bodde Petra på Billerud pleie- og aldershjem på Kapp i Østre Toten. Her var hun innlagt som "sindsyk".

Kilder og litteratur