Rikard Kaarbøs gate 10 (Harstad): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Total omredigering)
Linje 2: Linje 2:
{{thumb høyre|Bakermester Peder Moen.jpg |Bakermester Peder Moen drev bakeri i gården i ca. 40 år.|}}
{{thumb høyre|Bakermester Peder Moen.jpg |Bakermester Peder Moen drev bakeri i gården i ca. 40 år.|}}


'''[[Rikard Kaarbøs gate 10, Harstad|Rikard Kaarbøs gate 10]]''' er en markant murbygning i «Gågata» og ble oppført av bakermester John Sumstad i [[1913]]/[[1914]] etter at hans opprinnelige trebygning på tomten ble ødelagt av brann i juli [[1912]]. Byggetegningene ble utarbeidet av murmester Peder Øverland i 1913. De viser i første etasje bakeriutsalget og ytterligere et butikklokale, i andre etasje en leilighet, i tredje etasje ytterligere en leilighet, og i loftsetasjen fire rom, alle benevnt «værelse», samt et kjøkken. Bakermester [[Peder Moen]] (1891-1973) hadde gått i lære hos Sumstad og overtok virksomheten ca. 1930 og drev den til sin død i 1973. Enken, [[Ingrid Moen]] (1905-1995) holdt deretter bakeriet i gang til ca. 1975. I butikklokalet ved siden av bakeriutsalget var det i sin tid en kiosk som var drevet av «frøken Giæver» (antakelig under navnet «Orient»). På slutten 1950-tallet ble kiosken overtatt av [[Hilmar Budahl]] under navnet «Hilmar Budahl Frukt og Tobakk».
'''[[Rikard Kaarbøs gate 10, Harstad|Rikard Kaarbøs gate 10]]''' – også kjent som Hotell Royal - er en murbygning som ble oppført av bakermester John Sumstad i [[1913]]/[[1914]] etter at hans opprinnelige trebygning på tomten ble ødelagt av brann i juli [[1912]]. Byggetegningene ble utarbeidet av murmester [[Peder Øverland]] i [[1913]]. De viser fire etasjer - i første etasje bakeriutsalget og ytterligere et butikklokale, i andre og tredje etasje leiligheter, og i loftsetasjen fire rom, alle benevnt «værelse», samt et kjøkken. Kvistetasjen kan ha blitt gjort om til to værelser med begrenset takhøyde. Selve bakeriet var et enetasjes tilbygg i bakgården.
I 1930-årene var bygningen omgjort til et lite hotell under navnet «Hotell Royal». Ifølge [[Hanna Kvanmo]]s barndomserindringer i boka ''Dommen'' var det to søstre fra gården Kjelmoen i [[Målselv kommune|Målselv]] som drev hotellet. (Kvanmos beretning er noe upresis hva angår navn hun husker.) Den ene het Anna Andreasdatter Kjellmo (født 25.oktober 1894 – død 7.april 1964) som  senere ble gift med musikkløytnant Georg Tønseth.


Kvanmo kjente hotellet fordi hennes far bodde i et av kvistværelsene i huset.
== Forretningsvirksomhet ==
I første etasje husker hun at det var to butikker et bakeriutsalg med selve bakeriet i et tilbygg i bakgården og en liten fruktforretning som het «Orient». I andre etasje var det tre store gjesterom mot gata og et utpakningsrom for reisende handelsmenn. I tredje etasje var det bare ett gjesterom pluss salong, spisestue, kjøkken og en liten resepsjon. På kvisten var det to rom med begrenset takhøyde og med vindu i taket. På det ene rommet bodde en tredje søster av innehaverne – og på det andre hennes far Kornelius Seberg Meyer Hansen (f. 1903) Han var bud for hotellet og soldat i [[Frelsesarmeen]]. (Han var på dette tidspunkt fraskilt fra Katinka, Hannas mor, som bodde sammen med datteren i et tilbygg til Kaffistova to hus nedenfor.
*BAKERI: Bakermester [[Peder Moen]] ([[1891]]-[[1973]]) hadde gått i lære hos John Sumstad og overtok bakerivirksomheten ca. [[1930]] og drev den til sin død i [[1973]]. Enken, [[Ingrid Moen]] ([[1905]]-[[1995]]) holdt deretter bakeriet i gang til ca. [[1975]].
*KIOSK: I butikklokalet ved siden av bakeriutsalget var det i sin tid en kiosk kalt Orient, som var drevet av «frøken Giæver». På slutten [[1950-tallet]] ble kiosken overtatt av [[Hilmar Budahl]] under navnet «Hilmar Budahl Frukt og Tobakk».
*HOTELL: [[I 1930-åra]] var bygningen omgjort til et lite hotell under navnet Hotell Royal, en virksomheten som varte til ca. [[1950]]. det var søstre fra gården Kjelmoen i [[Målselv kommune|Målselv]] som drev hotellet Den ene het Anna Andreasdatter Kjellmo (født 25.oktober 1894 død 7.april 1964) og ble senere gift med musikkløytnant Georg Tønseth. På det ene loftsrommet bodde en tredje søster av innehaverne – og på det andre deres far. I andre etasje hadde hotellet tre store gjesterom mot gata og et utpakningsrom for reisende handelsmenn. I tredje etasje var det bare ett gjesterom pluss salong, spisestue, kjøkken og en liten resepsjon. Under okkupasjonstiden hadde tyskerne tatt hotellet i bruk til sikkerhetspolitiet (eller «Ortskommandantur»).
FRISØRSALONG: I andre og tredje etasje var det i tillegg til leilighet, en stor hybel med tekjøkken. I ett av disse hadde Mossa Hall-Høfsø en tid frisersalong.
*LEGEKONTOR: På en av de store hyblene drev [[Sevald Bertelsen]] en tid sin legepraksis.


Under okkupasjonstiden hadde tyskerne tatt hotellet i bruk til sikkerhetspolitiet (eller «Ortskommandantur»).
== Beboere ==
*[[Hanna Kvanmo]]s far, Kornelius Seberg Meyer Hansen (f. 1903) bodde på et av kvistværelsene. Han var bud for hotellet og soldat i [[Frelsesarmeen]]. (Han var på dette tidspunkt fraskilt fra Hannas mor, Katinka Hansen, som bodde sammen med datteren i [[Rikard Kaarbøs gate 6 (Harstad)|Rikard Kaarbøs gate 6]].
*Torvid Munkebye og kona Maria med barna Kjell f.1941 og Solveig og Gunhild f.1944)bodde i huset i perioden 1951-1955. de hadde tidligere bodd i Håkons gate 2 og bygde siden hus i Skogveien (Sommerfjøsveien). Torvid var kjent i idrettsmiljøet, bl.a. som fotballdommer.
*Harriet Ivarson (egentlig het hun Hulda Harriette og var søster av [[Bergljot Trolie]]) bodde i huset samtidig med Munkebys, Hun var enke etter skoleinspektør og stortingsmann [[Karl Ivarson]].
*Einar Skavhaug, som jobbet på Harstad Drogeriforretning i [[Strandgata (Harstad)|Strandgata 5]], bodde en tid i huset.


== Kilde ==
== Kilde ==
*[[Hanna Kvanmo]]: ''Dommen''. Gyldendal 1990.
*[[Hanna Kvanmo]]: ''Dommen''. Gyldendal 1990.
*Informasjon fra [[Knut Saue]]. Harstad 2010.
*Informasjon fra [[Knut Saue]]. Harstad 2010.
* informasjon fra Gunhild Munkebye Ursin.


{{DEFAULTSORT: Rikard Kaarbøs gate 12, Harstad}}
{{DEFAULTSORT: Rikard Kaarbøs gate 10, Harstad}}


[[Kategori:Hotell]]
[[Kategori:Hotell]]

Sideversjonen fra 9. des. 2013 kl. 14:09

Mal:Thumb høyre Mal:Thumb høyre

Rikard Kaarbøs gate 10 – også kjent som Hotell Royal - er en murbygning som ble oppført av bakermester John Sumstad i 1913/1914 etter at hans opprinnelige trebygning på tomten ble ødelagt av brann i juli 1912. Byggetegningene ble utarbeidet av murmester Peder Øverland i 1913. De viser fire etasjer - i første etasje bakeriutsalget og ytterligere et butikklokale, i andre og tredje etasje leiligheter, og i loftsetasjen fire rom, alle benevnt «værelse», samt et kjøkken. Kvistetasjen kan ha blitt gjort om til to værelser med begrenset takhøyde. Selve bakeriet var et enetasjes tilbygg i bakgården.

Forretningsvirksomhet

  • BAKERI: Bakermester Peder Moen (1891-1973) hadde gått i lære hos John Sumstad og overtok bakerivirksomheten ca. 1930 og drev den til sin død i 1973. Enken, Ingrid Moen (1905-1995) holdt deretter bakeriet i gang til ca. 1975.
  • KIOSK: I butikklokalet ved siden av bakeriutsalget var det i sin tid en kiosk kalt Orient, som var drevet av «frøken Giæver». På slutten 1950-tallet ble kiosken overtatt av Hilmar Budahl under navnet «Hilmar Budahl Frukt og Tobakk».
  • HOTELL: I 1930-åra var bygningen omgjort til et lite hotell under navnet Hotell Royal, en virksomheten som varte til ca. 1950. det var søstre fra gården Kjelmoen i Målselv som drev hotellet Den ene het Anna Andreasdatter Kjellmo (født 25.oktober 1894 – død 7.april 1964) og ble senere gift med musikkløytnant Georg Tønseth. På det ene loftsrommet bodde en tredje søster av innehaverne – og på det andre deres far. I andre etasje hadde hotellet tre store gjesterom mot gata og et utpakningsrom for reisende handelsmenn. I tredje etasje var det bare ett gjesterom pluss salong, spisestue, kjøkken og en liten resepsjon. Under okkupasjonstiden hadde tyskerne tatt hotellet i bruk til sikkerhetspolitiet (eller «Ortskommandantur»).

FRISØRSALONG: I andre og tredje etasje var det i tillegg til leilighet, en stor hybel med tekjøkken. I ett av disse hadde Mossa Hall-Høfsø en tid frisersalong.

  • LEGEKONTOR: På en av de store hyblene drev Sevald Bertelsen en tid sin legepraksis.

Beboere

  • Hanna Kvanmos far, Kornelius Seberg Meyer Hansen (f. 1903) bodde på et av kvistværelsene. Han var bud for hotellet og soldat i Frelsesarmeen. (Han var på dette tidspunkt fraskilt fra Hannas mor, Katinka Hansen, som bodde sammen med datteren i Rikard Kaarbøs gate 6.
  • Torvid Munkebye og kona Maria med barna Kjell f.1941 og Solveig og Gunhild f.1944)bodde i huset i perioden 1951-1955. de hadde tidligere bodd i Håkons gate 2 og bygde siden hus i Skogveien (Sommerfjøsveien). Torvid var kjent i idrettsmiljøet, bl.a. som fotballdommer.
  • Harriet Ivarson (egentlig het hun Hulda Harriette og var søster av Bergljot Trolie) bodde i huset samtidig med Munkebys, Hun var enke etter skoleinspektør og stortingsmann Karl Ivarson.
  • Einar Skavhaug, som jobbet på Harstad Drogeriforretning i Strandgata 5, bodde en tid i huset.

Kilde

  • Hanna Kvanmo: Dommen. Gyldendal 1990.
  • Informasjon fra Knut Saue. Harstad 2010.
  • informasjon fra Gunhild Munkebye Ursin.

Koordinater: 68.800201° N 16.544672° Ø