Rikard Kaarbøs gate 10 (Harstad)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rikard Kaarbøs gate 10 var opprinnelig bygd for bakerivirksomhet og to leiligheter. Senere ble huset ombygd til hotell og fikk navnet Hotell Royal.
Foto: Gunnar Reppen (2009).
Bakermester Peder Moen drev bakeri i gården i ca. 40 år.

Rikard Kaarbøs gate 10 – også kjent som Hotell Royal – er en murbygning i Harstad som ble oppført av bakermester John Sumstad i 1913/1914 etter at hans trebygning på tomten ble ødelagt av brann i juli 1912. Byggetegningene ble utarbeidet av murmester Peder Øverland i 1913. Han etablerte seg i byen i 1908. Tegningene viser fire etasjer - i første etasje bakeriutsalget og ytterligere et butikklokale, i andre og tredje etasje leiligheter, og i loftsetasjen fire rom, alle benevnt «værelse», samt et kjøkken. Kvistetasjen kan ha blitt gjort om til to værelser med begrenset takhøyde. Selve bakeriet var et enetasjes tilbygg i bakgården.

Forretningsvirksomhet

 • BAKERIBYGNING: Fra et fotografi fra 1907 står det en gård her med bakeri-skilt og bildetekst som angir at bakeren het Fausche (jfr. Haakon Rønning side 25). Senere overtok Johns Sumstad bakeriet. Bakermester Peder Moen (1891-1973) startet som lærling hos John Sumstad 5. oktober 1908. Som utlært baker baker jobbet han i Hammerfest og Oslo fra ca 1911 til ca 1914.

6. mars 1931 overtok han bakeriet til Sumstad og drev det til han døde i 1973, mens kona Ingrid Moen (1905-1995) fortsatte virksomheten til bakeriet ble nedlagt 30. juni 1975.

 • KIOSK: I butikklokalet ved siden av bakeriutsalget var det i sin tid en kiosk kalt Orient, som var drevet av «frøken Giæver». På slutten 1950-tallet ble kiosken overtatt av Hilmar Budahl under navnet «Hilmar Budahl Frukt og Tobakk».
 • HOTELL: I 1930-åra var bygningen omgjort til et lite hotell under navnet Hotell Royal, en virksomheten som varte til ca. 1950. Det var to søstre fra gården Kjelmoen i Målselv som drev hotellet Den ene het Anna Andreasdatter Kjellmo (født 25.oktober 1894 – død 7.april 1964) og ble senere gift med musikkløytnant Georg Tønseth. Den andre het Olaug og ble gift med musikkløytnant Friborg. På det ene loftsrommet bodde en tredje søster av innehaverne – og på det andre deres far. I andre etasje hadde hotellet tre store gjesterom mot gata og et utpakningsrom for reisende handelsmenn. I tredje etasje var det bare ett gjesterom pluss salong, spisestue, kjøkken og en liten resepsjon. Under okkupasjonstiden hadde tyskerne tatt hotellet i bruk til kontorer for «Ortskommandantur».
 • SKIPSELEKTRONIKK: Per Anton Valle hadde et firma som solgte skipselektronikk (Kelvin Hughes) i andre etasje på slutten av 1960- og -70-tallet .
 • IVAR STENBERG KONTORUTSTYR AS har hatt sine lokaler i andre etasje.
 • FRISØRSALONG: I andre og tredje etasje var det i tillegg til leilighet, en stor hybel med tekjøkken. I ett av disse hadde Mossa Hall-Høfsø en tid frisersalong.
 • LEGEKONTOR: På en av de store hyblene drev Sevald Bertelsen en tid sin legepraksis.
 • Leietakere 2001: Frisørsatelieet Alternativt Hår, Mon Ami AS, Nils Arne Rasmus Dame- og herrefrisørmester.

Beboere

 • Hanna Kvanmos far, Kornelius Seberg Meyer Hansen (f. 1903) bodde på et av kvistværelsene. Han var bud for hotellet og soldat i Frelsesarmeen. (Han var på dette tidspunkt fraskilt fra Hannas mor, Katinka Hansen, som bodde sammen med datteren på ulike steder i byen.
 • Torvid Munkebye og kona Maria med barna Kjell f.1941 og Solveig og Gunhild f.1944) bodde i huset i perioden 1951-1955. De hadde tidligere bodd i Håkons gate 2 og bygde siden hus i Skogveien (Sommerfjøsveien). Torvid jobbet på badet og senere svømmehallen og var kjent i idrettsmiljøet, bl.a. som fotballdommer.
 • Harriet Ivarson (egentlig het hun Hulda Harriette og var søster av Bergljot Trolie) bodde i huset samtidig med Munkebyes, Hun var enke etter skoleinspektør og stortingsmann Karl Ivarson.
 • Einar Skavhaug, som jobbet på Harstad Drogeriforretning i Strandgata 5, bodde en tid i huset.

Kilde

Koordinater: 68.800201° N 16.544672° Ø