Håkons gate (Harstad)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Håkons gate i Harstad starter mellom Strandgata 7 og 9 og endte opprinnelig i Halvdans gate. Nå ender den der Grottebadet ble bygd. Det er usikkert hvem gata er oppkalt etter, men antakelig en konge. Vi har hatt flere konger med navnet Håkon (Haakon).

Håkons gate i 1922.
Foto: Ukjent fotograf.
Huset til venstre var best kjent som Solheim Gjestgiveri - Håkons gate 6 (tidligere Jentofts pensjonat). Huset ble bygd i 1901 av norskamerikaneren Thorleif Kjeldsberg. Alfred Evensen eide det fra 1909 til han bygde nytt hus i 1918. Siden ble det solgt til Olssøn-familien, og siste eier var Ragnhild Vik Olssøn. De to neste husene til høyre for Solheim er nr. 4 - Olssøn-huset, og nr. 2, som var eid av bakermester Hans T. Johnsen. Alle tre husene ble revet i 1969 til fordel for utbygging av Grand Hotell. Den lave bygningen med flatt tak var den gamle rutebilstasjonen. Den store bygningen er baksiden av Harstad Folkebad og den den overbygde grunnmuren var tiltenkt kinoen som skulle bygges her i 1920, men som som først ble bygd i 1954.
Foto: Sør-Troms museum.
# Bilde Bygning og beboere
1 Harstad Bilsalg ca. 1950.jpg Her i krysset med Erlings gate holdt Harstad Bilsalg A/S til før firmaet flyttet til Havnegata 3B og deretter til Fjordgata 5. Bedriften ble startet i 1932 av H. J. Kleven og F. Mikkelborg. De forhandlet bilmerket Chevrolet og solgte Shell bensin. Verkstedet hadde 16 ansatte i 1953 og var i mage år verksted for Harstad Oppland Rutebil, som hadde sin bussholdeplass rett over gata for Håkons gate 1. Bedriften flyttet senere verkstedet sitt til Havnegata 3 B og kontorene til Magnus' gate 1. Derfra flyttet de hele virksomheten til Fjordgata 5 og senere til Favus-gården i Kanebogen.
2 Håkons gate 2.JPG Det opprinnelige huset her var eid av bakermester Johnsen. Fra 1945 til 1953 bodde Torvid Munkebye m/ familie i 1. etasje, drosjeeier Halvdan Nilsen i 2. og familien Mauno i kjelleretasjen.

Den nedre delen av gata fikk sin første murbygning i 1920-åra, som var et tilbygg til Grand Hotell i Strandgata 9. Senere har hotellet i flere trinn fortsatt å bygge ut oppover til der Grottebadet nå er bygd.

4 Håkons gate 4.JPG Det opprinnelige huset her var kjent som Olssøn-huset etter Andreas Olssøn, som bodde her. Huset ble i likhet med de andre husene her revet for å gi plass til utvidelse av hotellet. Nybygget har lenge vært et leiebygg for offentlige etater. Blant annet for politiet før nytt politibygg sto ferdig i Håkons gate 8.
6 Det kjente Solheim gjestgiveri i Håkons gate 6 og nr. 2 og 4 ble revet til fordel for hotellet utvidelser. Før gjestgiveriet fikk Solheim-navnet, het det Jentofts pensjonat. Se stort bilde til høyre.
7 Håkons gate 7 Grottebadet.jpg Grottebadet i Harstad ble åpnet i 2003.
8 Håkons gate Politihus-tomta.jpg Det opprinnelige huset her ble bygd av malermester L. Leiknes i 1912. Det ble revet for å gi plass til det nye politihuset. Skiltet (på bildet til venstre) sto på den tidligere politistasjonen i Grand-bygget. Bak huset ser vi Kind-gården, som også ble revet. Det lille huset som tjente som barneparkering, måtte vike plassen for Grottebadet.

Kilder

  • Vesterkjær, Siri Schrøder: Hus og plan i Harstad. Byggings- og reguleringshistorie 1893-1920
  • Harstad Tidende 9. november 1968 om Solheim-gården.