Roskilde: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: '''Roskilde''' er en by på Sjælland i Danmark. Byen har en betydning i norsk historie som residensby for kongen. København tok i løpet av 1300-tallet over som landets vik...)
 
Ingen redigeringsforklaring
 
(9 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Roskilde]]''' er en by på Sjælland i [[Danmark]]. Byen har en betydning i norsk historie som residensby for kongen. [[København]] tok i løpet av 1300-tallet over som landets viktigste by, men [[Margrete Valdemarsdatter]] og [[Christian I]] holdt hus der. Disse to monarkene er gravlagt i Roskilde domkirke, og det er også alle de dansk-norske og senere danske kongene siden 1536. Domkirken er innført på UNESCOs liste over [[verdensarven]]. De dansk-norske kongene lot i 1736 bygge et palé i Roskilde, og tilbrakte jevnlig tid der.  
{{thumb|Christian IV sarkofag Roskilde.jpg|Sarkofagen til [[Christian IV]] i Roskilde domkirke. En rekke dansk-norske monarker har sitt siste hvilested i kirken.|Stig Rune Pedersen (2023)}}
'''[[Roskilde]]''' er en by på Sjælland i [[Danmark]]. Byen har en betydning i norsk historie som residensby for kongen. [[København]] tok i løpet av 1300-tallet over som landets viktigste by, men [[Margrete Valdemarsdatter]] og [[Christian I]] holdt hus der. Disse to monarkene er gravlagt i [[Roskilde domkirke]], og det er også alle de dansk-norske og senere danske kongene siden 1536. Domkirken er innført på UNESCOs liste over [[verdensarven]]. De dansk-norske kongene lot i 1736 bygge et palé i Roskilde, og tilbrakte jevnlig tid der.  


Ved [[freden i Roskilde]] i 1658 måtte Danmark-Norge avstå flere områder, blant annet [[Trondheims len]] og [[Bohuslen]].  
Ved [[freden i Roskilde]] i 1658 måtte Danmark-Norge avstå flere områder, blant annet [[Trondheims len]] og [[Bohuslen]].  


Det kan ellers nevnes at Nordens første jernbanestrekning ble åpna mellom Roskilde og København i 1847, sju år før [[Hovedbanen]] åpna i Norge.
Det er gjort en rekke funn av skip fra [[vikingtida]] ved Roskilde. Det norske replikaskipet [[«Saga Siglar»]] er en kopi av knarren «Skuldelev 1», som befinner seg i Roskilde.
 
Det kan ellers nevnes at jernbanestrekningen mellom Roskilde og København ble åpna i 1847, sju år før [[Hovedbanen]] åpna i Norge. Dette var den første strekningen i det vi i dag definerer som Norden, men den andre etter datidas grenser ettersom Altona–Kielbanen gikk gjennom det danskstyrte [[Holstein]].
 
== Galleri ==
<gallery>
Fil:Roskilde domkirke juli 2018.JPG|Roskilde domkirke.{{byline|Stig Rune Pedersen (2018)}}
</gallery>


==Litteratur==
==Litteratur==


* [https://snl.no/Roskilde Roskilde] i ''Store norske leksikon''.
* [https://snl.no/Roskilde Roskilde] i ''Store norske leksikon''.
 
{{Artikkelkoord|55.64135|N|12.08018|Ø}}
[[Kategori:Byer]]
[[Kategori:Byer]]
[[kategori:Danmark]]
[[Kategori:Danmark]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 14. jan. 2024 kl. 09:17

Sarkofagen til Christian IV i Roskilde domkirke. En rekke dansk-norske monarker har sitt siste hvilested i kirken.
Foto: Stig Rune Pedersen (2023)

Roskilde er en by på Sjælland i Danmark. Byen har en betydning i norsk historie som residensby for kongen. København tok i løpet av 1300-tallet over som landets viktigste by, men Margrete Valdemarsdatter og Christian I holdt hus der. Disse to monarkene er gravlagt i Roskilde domkirke, og det er også alle de dansk-norske og senere danske kongene siden 1536. Domkirken er innført på UNESCOs liste over verdensarven. De dansk-norske kongene lot i 1736 bygge et palé i Roskilde, og tilbrakte jevnlig tid der.

Ved freden i Roskilde i 1658 måtte Danmark-Norge avstå flere områder, blant annet Trondheims len og Bohuslen.

Det er gjort en rekke funn av skip fra vikingtida ved Roskilde. Det norske replikaskipet «Saga Siglar» er en kopi av knarren «Skuldelev 1», som befinner seg i Roskilde.

Det kan ellers nevnes at jernbanestrekningen mellom Roskilde og København ble åpna i 1847, sju år før Hovedbanen åpna i Norge. Dette var den første strekningen i det vi i dag definerer som Norden, men den andre etter datidas grenser ettersom Altona–Kielbanen gikk gjennom det danskstyrte Holstein.

Galleri

Litteratur

Koordinater: 55.64135° N 12.08018° Ø