Sambandet Norge Sovjetunionen avdeling Harstad og omland: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(Ny side - UNDER ARBEID)
 
Ingen redigeringsforklaring
 
(10 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Mandag 19. mai [[1980]] presenterte [[Harstad Tidende]] en sak fra en gruppe som sa de ville starte et '''[[vennskapssamband mellom Harstad og Sovjetunionen]]''' med formål «å gjøre Norge kjent i [[Sovjetunionen|Sovjet]] og vise versa». Avisa kunne også informere om at det var [[LO]]-formann [[Tor Halvorsen]] som var formann i sambandets råd. Rådets primæroppgave var å trekke opp de store linjer for sambandets arbeid.  
<onlyinclude>{{thumb|Nordnorske jazzmusikere og visesangere i Murmansk.jpg|Deler av Samasjyen Jazz og visegruppen Vindfang oppstilt utenfor et av Murmansk` kulturpalass. Guiden, som de døpte U-båten, er også med på bildet.}}
Som for ytterligere å sukre pillen ble det nevnt at organisasjonen også arrangerte studie- og feriereiser. For eksempel planla [[Lenvik]]-avdelingen en tre ukers ferietur til Svartehavet; til en pris på i overkant av 3000 kroner per deltaker, inklusive full pensjon.
Mandag 19. mai [[1980]] presenterte [[Harstad Tidende]] en sak fra en gruppe som sa de ville starte et '''[[Sambandet Norge Sovjetunionen avdeling Harstad og omland|vennskapssamband mellom Harstad og Sovjetunionen]]''' med formål «å gjøre Norge kjent i [[Sovjetunionen|Sovjet]] og vise versa». Avisa kunne også informere om at det var [[LO]]-formann [[Tor Halvorsen]] som var formann i sambandets råd. Rådets primæroppgave var å trekke opp de store linjer for sambandets arbeid.  
Den nye lokal-foreningen med base i Harstad så for seg å skulle dekke [[Sør-Troms]] og den delen av nordre [[Nordland]] som naturlig sognet til regionen.
 
Som for ytterligere å sukre pillen ble det nevnt at organisasjonen også arrangerte studie- og feriereiser. For eksempel planla [[Lenvik]]-avdelingen en tre ukers ferietur til Svartehavet; til en pris på i overkant av 3000 kroner per deltaker, inklusive full pensjon. Den nye lokal-foreningen med base i Harstad så for seg å skulle dekke [[Sør-Troms]] og den delen av nordre [[Nordland]] som naturlig sognet til regionen.</onlyinclude>


== Sambands-avdeling i Harstad ==
== Sambands-avdeling i Harstad ==
Møtet på [[Hotell Viking (Harstad)|hotell Viking]] tirsdag 20. mai, samlet et 20-talls mennesker, hvorav 14 tegnet seg som medlemmer av Sambandet Norge Sovjetunionen Harstad og omland. Til formann i styret ble valgt [[Jon Christensen,]] [[Sørvik]], [[Gunnar E. Kristiansen]] ble sekretær og [[Laila Thorsen]] fikk seg pålagt vervet som kasserer. Varamenn ble [[Ulrik Bolle]] og [[Kornelius Kristiansen]]. Revisor: [[Erling Hveding]], Ulvik i [[Tjeldsund]].  I Harstad Tidende 21. mai ble det opplyst at foreningen i hvert fall hadde 17 medlemmer «på vent» i [[Skånland]] og [[Kvæfjord]].
<onlyinclude>
Møtet på [[Hotell Viking (Harstad)|hotell Viking]] tirsdag 20. mai, samlet et 20-talls mennesker, hvorav 14 tegnet seg som medlemmer av Sambandet Norge Sovjetunionen Harstad og omland. Til formann i styret ble valgt [[Jon Christensen,]] [[Sørvik]], [[Gunnar E. Kristiansen]] ble sekretær og [[Laila Thorsen]] fikk seg pålagt vervet som kasserer. Varamenn ble [[Ulrik Bolle]] og [[Kornelius Kristiansen]]. Revisor: [[Erling Hveding]], Ulvik i [[Tjeldsund]].  I Harstad Tidende 21. mai ble det opplyst at foreningen i hvert fall hadde 17 medlemmer «på vent» i [[Skånland]] og [[Kvæfjord]].</onlyinclude>


== Russere på veg ==
== Russere på veg ==
Linje 11: Linje 13:


== Kulturutveksling ==
== Kulturutveksling ==
17. oktober 1980 skrev Harstad Tidende at 12 lokale musikere; [[Samasjyen Jazz]], v[[isegruppa Vindfang]] og trubaduren [[Dag Kajander]] skulle til [[Russland]] søndag 26. oktober. Til gjengjeld ville Harstad få besøk av «en gruppe russiske folklore-kunstnere» i tiden 6. – 8. november. «Våre musikere» var forestilt å skulle konsertere i kulturpalasset i Murmansk med plass til 1000. De fem artistene fra Murmansk skulle få opptre i [[Harstad samfunnshus|Samfunnshuset i Harstad]], hvor det den gang var plass til om lag 400.
17. oktober 1980 skrev Harstad Tidende at 12 lokale musikere; [[Samasjyen Jazz]], [[visegruppa Vindfang]] og trubaduren [[Dag Kajander]] skulle til [[Russland]] søndag 26. oktober. Til gjengjeld ville Harstad få besøk av «en gruppe russiske folklore-kunstnere» i tiden 6. – 8. november. «Våre musikere» var forestilt å skulle konsertere i kulturpalasset i Murmansk med plass til 1000. De fem artistene fra Murmansk skulle få opptre i [[Harstad samfunnshus|Samfunnshuset i Harstad]], hvor det den gang var plass til om lag 400.
Noen dager seinere sto et innlegg fra [[Sveinung Haukland]] på trykk i Harstad Tidende. Han oppfordret der musikerne om å bli hjemme. Hauklands hovedargument var at Norge ikke deltok i [[Moskva-OL]], men var blitt med på en internasjonal boikott i protest mot Sovjetunionens invasjon av Afghanistan. Haukland forteller at han hadde deltatt på møtet der Sambandets lokal-avdeling ble stiftet, som journalist for avisa [[Klassekampen]], (som den gang var «husorgan» for [[AKP(ml)]] med [[Sigurd Allern]] som redaktør).  
Noen dager seinere sto et innlegg fra [[Sveinung Haukland]] på trykk i Harstad Tidende. Han oppfordret der musikerne om å bli hjemme. Hauklands hovedargument var at Norge ikke deltok i [[Moskva-OL]], men var blitt med på en internasjonal boikott i protest mot Sovjetunionens invasjon av Afghanistan. Haukland forteller at han hadde deltatt på møtet der Sambandets lokal-avdeling ble stiftet, som journalist for avisa [[Klassekampen]], (som den gang var «husorgan» for [[Arbeidernes kommunistparti|AKP (ml)]] med [[Sigurd Allern]] som redaktør).  
Blant annet ble det argumentert med: «Dere som er invitert til kulturutveksling, må være klar over at hensikten er å bruke dere i dette spillet»; at Sambandet var opprettet for å avlede oppmerksomheten mot «Sovjetunionens okkupasjon av Afghanistan».
Blant annet ble det argumentert med: «Dere som er invitert til kulturutveksling, må være klar over at hensikten er å bruke dere i dette spillet»; at Sambandet var opprettet for å avlede oppmerksomheten mot «Sovjetunionens okkupasjon av Afghanistan».


== Flere stemmer ==
== Flere stemmer ==
Fra tidlig vår 1980 og framover finner vi artikler og innspill i lokalaviser over det ganske land hvor det ytres om ikke «å fryse ned det mellomfolkelige arbeid». Det stiftes nye sambandsavdelinger, på [[Østlandet]], i [[Trøndelag]] og på [[Møre]]. I [[Altaposten]] sto et oppslag fra [[Finnmark Idrettskrets]] som fortalte om et reisestipend på 2500 kroner fra [[Norges Idrettsforbund]] til en fotballentusiast fra [[Lebesby kommune]] som var medlem av [[I.L. Nordkyn]], et av [[Finnmark]]s eldste idrettslag; for å studere hvordan man drev fotball i Murmansk.
Fra tidlig vår 1980 og framover finner vi artikler og innspill i lokalaviser over det ganske land hvor det ytres om ikke «å fryse ned det mellomfolkelige arbeid». Det stiftes nye sambandsavdelinger, på [[Østlandet]], i [[Trøndelag]] og på [[Møre]]. I [[Altaposten]] sto et oppslag fra [[Finnmark Idrettskrets]] som fortalte om et reisestipend på 2500 kroner fra [[Norges Idrettsforbund]] til en fotballentusiast fra [[Lebesby kommune]] som var medlem av [[I.L. Nordkyn]], et av [[Finnmark]]s eldste idrettslag; for å studere hvordan man drev fotball i Murmansk.
== Hvem var med? ==
[[Marit Sandvik]] sang, [[Odd Nygaard]] sang og gitar, [[Rolf Ole Hallsteinsen]] sang og gitar, [[Kjell Arne Knutsen]] sang og congas, [[Kristian Kaurin]] sang og bassgitar, [[Knut Høyland]] el gitar (gjerne heftig blues), [[Yngve Jacobsen]] tb, [[Brede Norderud]], fl og sax, [[Børge Ytterstad]] piano, [[Richard Sørensen]] ”Pelle”dr, [[Odd Magne Gridseth]] ”Glidelås” el bass, [[John Christensen]] og [[Magnus Lorentzen]] fra Vennskapssambandet Norge-Sovjetunionen) – og så [[Dag Kajander]] voc.


== Glad reiseleder ==
== Glad reiseleder ==
Turen gikk med fly fra [[Evenes]] via [[Kirkenes]]. De hadde John Christensen med som reiseleder; formannen i lokalavdelinga av Sambandet Norge Sovjetunionen. Han var kanskje den som var mest glad for at Samasjyen jazz var med. Christensen fikk nemlig kofferten sin forbyttet på turen, og der hadde han alle medisinene sine, men altså – heldigvis var dr. [[Børge Ytterstad]] med, så det gikk bra.
Turen gikk med fly fra [[Evenes]] via [[Kirkenes]]. De hadde John Christensen med som reiseleder; formannen i lokalavdelinga av Sambandet Norge Sovjetunionen. Han var kanskje den som var mest glad for at Samasjyen jazz var med. Christensen fikk nemlig kofferten sin forbyttet på turen, og der hadde han alle medisinene sine, men altså – heldigvis var dr. Børge Ytterstad med, så det gikk bra.
 
== En grense ==
November, mørketid, snø, kveld, - to hjulspor i snøen omgitt av trær (noen km fra nærmeste bebyggelse), en norsk bom og en sovjetisk bom tre meter fra hverandre ute i skogen, en lysstolpe på hver side, - og to parallelle nettinggjerder, høyde 70 – 80 cm, som forsvant ut i mørket til hver side. Samtidig kom to militære fra hvert land, lyset ble slått på, og bommene (en for hvert land, langt ute i skogen) ble åpnet av den menige fra hvert land mens de to offiserene gjorde honnør til hverandre. Selsom opplevelse. Et ritual – hvor formen på det hele og alvoret gjenspeilte et konfliktnivå langt langt vekke. 
En minibuss dukket opp fra ”den andre siden” og de ble fraktet noen hundre meter til Sovjetisk grensekontor; ei brakke på en parkeringsplass. Kontroll av bagasje. [[Dagbladet]] fra samme dag ble nøye saumfart. Sto der noe negativt om Sovjet - Afghanistan etc. Det ble gjettet hva  agendaen gikk ut på. De oppdaget et eksemplar av boka ''Dogmet om Jesus'' i Dag Kajanders koffert,som ble vurdert, og fikk passere.


== Møte med myrlandet ==
== Møte med myrlandet ==
Det ble en ikke altfor trivelig busstur inn i Russland. Saken var at bussen nok ikke ville gått gjennom det norske biltilsynets kontroller. Men de kom da fram til [[Nikkeli]]. Herfra gikk turen videre med tog mot Murmansk, som på norsk kan oversettes med myrlandet. I verdens største by nord om polarsirkelen ble de innkvartert på hotell Severnaya i rimelig nærhet til sentrum av byen. Her fikk de en foreløpig orientering av folk fra byens kulturliv om hva som ventet dem; bedriftsbesøk med opptreden, besøk på kulturpalassene (byen hadde tre enorme bygg til formålet den gang). En tur innom byens musikkonservatorium og en rundtur til severdigheter skulle de og bli til del. Mye av opplevelsen på sightseeingen forstår vi besto i en noe uforståelig sensur på det å fotografere. Avisa [[Lofotposten]] forteller endog at mange av filmene de tok var «blanke» da de skulle fremkalles.  
Det ble en ikke altfor trivelig busstur inn i Russland. Saken var at bussen nok ikke ville gått gjennom det norske biltilsynets kontroller. Men de kom da fram til [[Nikkel]]. Herfra gikk turen videre med tog mot [[Murmansk]], som de trodde/ble fortalt betydde myrlandet, men som etymologisk betyr nordmann. I verdens største by nord om polarsirkelen ble de innkvartert på hotell Severnaja (Северная, «nord») i rimelig nærhet til sentrum av byen. 4 etasjers hotell, type Stalin<!-->Stalinka-stil? Her maa det defineres eller illustreres.<!--> fra 50-tallet. Men hvem var damen med rødt armbind som satt for enden av korridoren i hver etasje, hele tiden? Ei eldre litt fyldig dame, helt ute av stand til å fakke noen spion. Man undret seg over ukjente funksjoner i samfunnet.
I det hele tatt, fornemmelsene var der av et samfunn med langt mer kontroll enn det nordmenn er vant til. Synlig kontroll.
Her fikk de en foreløpig orientering av folk fra byens kulturliv om hva som ventet dem; bedriftsbesøk med opptreden, besøk på kulturpalassene (byen hadde tre enorme bygg til formålet den gang). En tur innom byens musikkonservatorium og en rundtur til severdigheter skulle de og bli til del. Mye av opplevelsen på sightseeingen forstår vi besto i en noe uforståelig sensur på det å fotografere. Avisa [[Lofotposten]] forteller endog at mange av filmene de tok var «blanke» da de skulle fremkalles.


Det ble møter med flere vanskelig begripbare annerledesheter. Ett var det nå at pensjonsalderen var adskillig lavere her enn hjemme i Norge. Det at folk hadde vesentlig bedre lønns- og feriebetingelser enn i resten av Sovjetunionen var heller ikke helt enkelt å forstå, selv om det ble forklart med at det var vanskeligere levekår i arktiske strøk.
Det ble møter med flere vanskelig begripelige annerledesheter. Ett var det nå at pensjonsalderen var adskillig lavere her enn hjemme i Norge. Det at folk hadde vesentlig bedre lønns- og feriebetingelser enn i resten av Sovjetunionen var heller ikke helt enkelt å forstå, selv om det ble forklart med at det var vanskeligere levekår i arktiske strøk.


Men da nordmennene fikk seg forklart at byens kulturpalass var til gratis avbenyttelse for kulturkreftene, enten det var musikere, dans- og teatergrupper eller andre former for kulturell aktivitet ble gjestene skikkelig berørt.
Men da nordmennene fikk seg forklart at byens kulturpalass var til gratis avbenyttelse for kulturkreftene, enten det var musikere, dans- og teatergrupper eller andre former for kulturell aktivitet ble gjestene skikkelig berørt.
Linje 42: Linje 53:
Hver dag de musiserende nordmennene kom ut fra hotellet sto der en gutt ikledd en blå topplue og hilste dem – så å si velkommen til en ny dag. Han hadde et lager av små merker til å feste på jakkeslaget, som i tur og orden ble overlevert hver enkelt medfølgende forklaringen «Souvenir». Så forsvant han bare.
Hver dag de musiserende nordmennene kom ut fra hotellet sto der en gutt ikledd en blå topplue og hilste dem – så å si velkommen til en ny dag. Han hadde et lager av små merker til å feste på jakkeslaget, som i tur og orden ble overlevert hver enkelt medfølgende forklaringen «Souvenir». Så forsvant han bare.


Da de forlot hotellet siste dag ventet han dem; løp foran og ved siden av bussen til jernbanestasjonen. Der ville han hjelpe med å bære vesker og kofferter inn i det ventende toget. Endelig skulle han få sin belønning for sin generøsitet. Nordmennene var blitt glad i den beskjedne guttungen. Han ble noen rubler rikere, og han ble overlesset med kulepenner, notisbøker og andre småting fra «vesten».
Da de forlot hotellet siste dag ventet han dem; løp foran og ved siden av bussen til jernbanestasjonen. Der ville han hjelpe med å bære vesker og kofferter inn i det ventende toget. Endelig skulle han få sin belønning for sin generøsitet. Nordmennene var blitt glad i den beskjedne guttungen. Han ble noen rubler rikere, og fikk kulepenner, notisbøker og andre småting fra «vesten».


== Gjenvisitt ==
== Gjenvisitt ==
Linje 52: Linje 63:
Litt lenger ut i november ser vi at Samasjyen jazz sammenkaller til «ny jamsession» på jazzkroa / «Grandkroa».  
Litt lenger ut i november ser vi at Samasjyen jazz sammenkaller til «ny jamsession» på jazzkroa / «Grandkroa».  


Så led det mot «Ungdomskulturuka» i desember. Og der trødde Samasjyen til med «From Harstad to Murmansk with jazz» sammen med Dag Kajander og «Vindfang» assistert av Helge Austheim og «Danseloftet».
Så led det mot «Ungdomskulturuka» i desember. Og der trødde Samasjyen til med «From Harstad to Murmansk with jazz» sammen med Dag Kajander og «Vindfang» assistert av Helge Austheim og «[[Danseloftet]]».


== Ingen nye oppdrag ==
== Ingen nye oppdrag ==
Sambandsavdelingen i Harstad fikk ingen flere tilbud om å sende kulturpersoner til Sovjetunionen. Hva det skyldtes vet man jo ikke, men helt usannsynlig er det vel ikke om man legger til grunn den noe brogete musikerstand denne lokalavdelinga syntes å råde med.  
Sambandsavdelingen i Harstad fikk ingen flere tilbud om å sende kulturpersoner til Sovjetunionen. Hva det skyldtes vet man jo ikke, men helt usannsynlig er det vel ikke om man legger til grunn den noe brogete musikerstand denne lokalavdelinga syntes å råde med.
Kilder:
 
== Kilder ==
*«Vi må ikke “fryse ned” det mellomfolkelige samkvem» i Harstad Tidende 6. mars 1980.
*«Vi må ikke “fryse ned” det mellomfolkelige samkvem» i Harstad Tidende 6. mars 1980.
*«Sambandet Norge-Sovjetunionen har fått sin lokalavdeling i Innherred» i Indherreds folkeblad og Verdalingen 28. mars 1980.
*«Sambandet Norge-Sovjetunionen har fått sin lokalavdeling i Innherred» i [[Indherreds folkeblad og Verdalingen]] 28. mars 1980.
*«Sambandet Norge-Sovjetunionen» i Levanger-Avisa 10. april 1980.
*«Sambandet Norge-Sovjetunionen» i [[Levanger-Avisa]] 10. april 1980.
*«Vennskapssambandsavdeling skal stiftes» i Harstad Tidende 19. mai 1980.
*«Vennskapssambandsavdeling skal stiftes» i Harstad Tidende 19. mai 1980.
*«Avdeling for Norge-Sovjetsambandet stiftet i Harstad» i Harstad Tidende 21. mai 1980.
*«Avdeling for Norge-Sovjetsambandet stiftet i Harstad» i Harstad Tidende 21. mai 1980.
Linje 69: Linje 81:
*«Russere på Harstad-besøk» i Harstad Tidende 11. november 1980.
*«Russere på Harstad-besøk» i Harstad Tidende 11. november 1980.
*«Ny Jam Session torsdag med byens egne krefter» i Harstad Tidende 12. november 1980
*«Ny Jam Session torsdag med byens egne krefter» i Harstad Tidende 12. november 1980
*«Med Samasjyen Jazz til vakre jenter i Murmansk» i Nordlys 15. november 1980.
*«Med Samasjyen Jazz til vakre jenter i Murmansk» i [[Nordlys]] 15. november 1980.
*«Rytmisk sjokkåpning på Ungdomskulturuka» i Harstad Tidende 5. desember 1980.
*«Rytmisk sjokkåpning på Ungdomskulturuka» i Harstad Tidende 5. desember 1980.
*«Jazz, viser og ballett i kveld» i Harstad Tidende 12. desember 1980.
*«Jazz, viser og ballett i kveld» i Harstad Tidende 12. desember 1980.
*«Kontaktbehov i overkontrollert samfunn» i Lofotposten 15. desember 1980.
*«Kontaktbehov i overkontrollert samfunn» i Lofotposten 15. desember 1980.
[[Kategori:Interesseorganisasjoner og pressgrupper]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Sør-Troms]]
[[Kategori:Vennskapskommuner]]
[[Kategori:Sovjetunionen]]
[[Kategori:1980]]
{{bm}}{{F2}}