Sarpsborg

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 12. jan. 2024 kl. 13:08 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «\* {{kartverket\|([0-9]*)}}» til «»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sarpsborgs byvåpen slik det ble gjengitt i 1929.
Ivar Refsdals kart over Sarpsborg fra 1924, som viser bebyggelsen i en stripe fra Glengshølen og ned til Sandesund
Foto: Bind 8, Aschehougs konversationsleksikon (1924).

Sarpsborg er en by i Østfold og administrasjonssenter i Sarpsborg kommune. Den ble grunnlagt i 1016 av Olav Haraldsson, og er dermed en av landets eldste byer. På 1800-tallet ble Sarpsborg en viktig industriby på grunn av kraft fra Sarpefossen. Opprinnelig het byen Borg, trolig etter festningen Olav Haraldsson skal ha latt reise ved Glomma. Det første leddet var opprinnelig navnet på fossen, fra norrønt sarpr som betyr «den som svelger». Første gang formen Sarpsborg er brukt er på Alv Erlingsson den yngres segl fra 1285.

Byen ble i 1567 nedbrent av svenskene under den nordiske sjuårskrig. I stedet for å bygge den opp igjen grunnla kongen Fredriksstad lenger ned langs Glomma, og Sarpsborg ble redusert til ei bygd.

Først i 1839 fikk stedet igjen rettigheter som kjøpstad og ble utskilt fra Tune kommune. Noe av bakgrunnen for dette var stedets gode beliggenhet som handelsplass, og kanskje spesielt Sandesunds betydning som havn. Regjeringskommisjonen ville ha by på begge sider av Glomma, men eieren av Hafslund hovedgård lagde problemer slik at byen ble lagt på vestsiden av elva. Bro over Sarpefossen kom i 1854.

De nye byområderne lagt ut på grunnen til Borregaard hovedgård, men Borregaards eier forlangte at hovedgården samt brukene ved fossen skulle holdes utenfor. Byen fikk dermed en pussig byform med rutenettsregulert gatestruktur rundt torvet og en smal stripe ned mot Sandesund.

Sarpsborg sentrum slik det ser ut i dag er et resultat av veksten på 1800-tallet. Byen har et rektangulært gatenett, med St. Marie gate som hovedgate. Gata går gjennom Øvre torg som er et handelstorg, og ned til Nedre torg hvor man finner rutebilstasjonen. Mye av den eldre trehusbebyggelsen i sentrum er bevart.

Sarpsborg er i dag en del av tettstedet Fredrikstad/Sarpsborg, som i folketall er landets femte største tettsted. Det bor drøyt 44 000 mennesker i Sarpsborg (2012), av totalt omkring 112 464 (2018) i hele tettstedet.

Galleri

Kilder

Koordinater: 59.28392° N 11.10965° Ø