Skedsmo Skytterlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 26. mar. 2011 kl. 08:30 av Otters (samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk
Dikteren Aasmund Olavsson Vinje var en av festtalerne ved Skedsmo Skytterlags store stevne i 1861.)

Skedsmo Skytterlag er også Strømmens skytterlag – banen ligger på Hella ved Skjetten. Laget ble stiftet så tidlig som 12. mai 1861 og het i starten Skedsmo forenede Skytterlag. På ettersommeren samme år ble et av de største skytterstevnene i distriktet avholdt på det vi i dag kaller Slora ved Strømmen stasjon. Skytterstevnet på Strømmen 8. september 1861 hadde 511 påmeldte, og Aasmund Olavsson Vinje [1] var en av flere festtalere – dette er nærmere omtalt i Strømmenboken 2006. Lagets første formann var Foged Johannes Ditlef Fürst, deretter fulgte Johan Ludvig Schiørn, H. Wettre, Trond Ryen og Vagtmester Munthe.

Fra 1881-1886 eksisterte også et Strømmen Skytterlag, fra 1878-1890 Lillestrøm Skytterlag og fra 1891 Sagdalen Skytterlag i en kort periode, men det var Skedsmo Skytterlag som levde videre. Skytterlaget ble stiftet den gang Skedsmo herred inkluderte Lillestrøm og Lørenskog som begge ble egne kommuner i 1908. Før dette ble Lørenskoven Skytterlag stiftet i 1891, og dette laget lever i beste velgående under navnet Lørenskog Skytterlag.

Skedsmo Skytterlag er antagelig stedets eldste forening, med 150-års fartstid. Laget er tilknyttet Det frivillige Skyttervesen [2] DFS, som ble opprettet i 1893 og er den eneste frivillige organisasjon opprettet av det offentlige. DFS’ grunnregler er vedtatt og revideres av Stortinget.

Laget har siden før annen verdenskrig hatt sin skytebane ved Hella på Skjetten. Med årene har bebyggelsen krøpet stadig nærmere banen, og det er gjort en rekke forsøk på å finne en løsning på banespørsmålet. Her er en historikk for banesaken, hentet fra lagets egen hjemmeside:

1974: Flertallsvedtak i Skedsmo herredsstyre om å flytte skytebanen til Lintjernmyra i randsonen til senere etablert markagrense i Skedsmomarka. Etter protest fra herredsstyrets mindretall ble gjennomføring stilt i bero ved kongelig resolusjon av 16. mai 1974, i påvente av utredning av skytebanesituasjonen i Oslo-regionen.

1982: Flytting til Gjerdrum ble vurdert, men kommunestyret i Gjerdrum sa nei, banen i Ulvedalen ligger for øvrig midt i marka.

1985: Flytting til Fet ble vurdert, men også Fet kommunestyre sa nei, denne banen ligger også i marka og er senere utsatt for naboprotester og protester på støy som visstnok er overlatt fylkesmannen til avgjørelse.

1987: Skytebane i fjell kombinert med tilfluktsrom, noe som ble lagt på is.

2007: Forslag om å flytte skytebanen til Lahaugmoen. Også her er det konflikt med markagrensen, og ingen beslutning er truffet.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2004: Sagelva med landskapet omkring gjennom fem hundre år. Hefte utgitt av Sagelvas Venner.
  • Haavelmo, Halvor 1955: Fra bondegårder til by: vannsaga – storindustri.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2006: Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2008: Strømmen II. Fra frigjøringen til åttiårene. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.