Gjerdrum kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Gjerdrum)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gjerdrum kommune
0234 Gjerdrum komm.png
Basisdata
Kommunenummer 0234
Fylke Akershus
Kommunesenter Ask
Areal 83.19  km²
Areal land 82.56  km²
Areal vann 0.63  km²
Folketall 6 546 (2017)
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Liste over ordførere
Gjerdrum kirke i 2009.

Gjerdrum kommune er en kommune på Øvre Romerike. Kommunen grenser til Nittedal, Ullensaker, Skedsmo, Nannestad og Sørum. På grunn av nærheten til flyplassen på Gardermoen har Gjerdrum de siste ti åra hatt fjerde størst befolkningsvekst av landets kommuner, nemlig 25,0 % (1999-2009). Gjerdrum er allikevel en liten kommune fortsatt, med 6238 innbyggere (2012) bosatt på bare 83 kvadratkilometer.

Mesteparten av utbygginga har kommet i kommunesenteret Ask og i Veståsen. Ask hadde i 2008 1256 innbyggere, mens 2382 var bosatt i Veståsen. Disse to områdene har i løpet av de siste åra nærmest vokst sammen. De øvrige delene av kommunen preges fortsatt av jordbruk, men antallet aktive bønder er lavt. Som ellers på det sentrale Østlandet er det noen få entreprenører som driver mye av jorda. Mye av jordbruksarealet er bakkeplanert for å tilpasse landskapet til kornproduksjon. Kommunen har aldri hatt noen større industribedrifter, og i 2000-åra har Gjerdrum fortsatt liten arbeidsplassdekning. De fleste innbyggerne arbeider i Oslo, Ullensaker og Skedsmo.

En person fra Gjerdrum kalles en gjerdrumsokning /jæ:Lomsåkning/. Preposisjon: i Gjerdrum.

Gjerdrum har lenge vært delt inn i fire bygdelag, nemlig Nordbygda, Sørbygda, Vestbygda og Østbygda.

Kommunesenteret Ask

Ask er det ubestridte kommunesenteret i Gjerdrum. Med unntak av Gjerdrum kirke, som ligger lenger nord i bygda, har Ask de aller fleste av bygdas sentrale funksjoner. Rundt det firearma vegkrysset her ligger blant annet forretninger, kommunehus, kulturhus, sjukehjem og bussterminal, i tillegg til ungdomsskole og barneskole. Gjerdrum barneskole erstatta i 1958 de fire gamle folkeskolekretsene Tori, Vestby, Høyenhall og Solheim. På Ask har det også vært meieri (Hønsen Meieri). Tettstedet har vært i sterk vekst sia 1990-tallet. De siste to tiåra har det blant annet blitt bygd mange nye flermannsboliger på Ask.

Kilder og litteratur