Statens kunstakademi

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 2. nov. 2023 kl. 14:17 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kunstakademiets lokaler i årene 1982 til 2010 i St. Olavs gate 32, som de overtok etter Norges Geografiske Opmaaling
Foto: Chris Nyborg

Statens kunstakademi ble opprettet ved en kongelig resolusjon i 1909, som Norges første statlige utdannelse i billedkunst. Christian Krohg var akademiets første direktør. Halfdan Strøm var professor fra opprettelsen og fram til 1935, de siste ti årene også som direktør etter Krohgs død.

Utdanningen var opprinnelig treårig, med tre klasser ledet av hver sin professor i tegning, maleri og skulptur. Både bemanningen og undervisningsområdene ble senere utvidet. Akademiets styre var Bildende Kunstneres Styre (BKS) fram til 1956, da akademiet ble lagt direkte under Kirke- og undervisningsdepartementet. I 1974 ble Statens kunstakademi en selvstendig høyskole med rektor og eget styre.

Kunstakademiet har holdt til flere steder i Oslo. De første lokalene var ganske enkle lokaler med adresse Torvet 8 på Stortorvet, i 1919 flyttet de til loftsetasjen i den da nybygde Handelsbygningen i dagens Henrik Ibsens gate. I 1930 flyttet virksomheten til spesialtegnede lokaler på baksiden av Kunstnernes Hus. Fra 1982 til 2010 holdt Statens kunstakademi til i Norges Geografiske Oppmålings tidligere lokaler i St. Olavs gate 32.

I 1996 ble Kunstakademiet fusjonert med andre kunst- og designutdannelser i den nyopprettede Kunsthøgskolen i Oslo. I 2010 flyttet kunstakademiet til Kunsthøgskolens samlede lokaler i den tidligere seilduksfabrikken («Seilduken») på Grünerløkka i Oslo. Etter en omorganisering i 2011 fikk denne høyere læreanstalten offisielt navnet «Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Kunstakademiet».