Statsgymnas på Gjøvik: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 5: Linje 5:
Rektor gjennom hele dets levetid var [[Johs. Myhren]]. Myhren og alle fast ansatte lærere ved skolen var medlemmer i Nasjonal Samling. De fleste elevene, som kom fra hele landet, var også fra NS-miljø.
Rektor gjennom hele dets levetid var [[Johs. Myhren]]. Myhren og alle fast ansatte lærere ved skolen var medlemmer i Nasjonal Samling. De fleste elevene, som kom fra hele landet, var også fra NS-miljø.


Skolen var et fireårig tilbud, og fulgte de samtidge fireårige [[landsgymnas]]' studieløp. Opptaket var blant ungdom som var i alderen for å påbegynne studieforeberedende utdannelse. Johs. Myrhen hadde også bakgrunn fra denne skoleformen. Skolen var en internatskole, i første omgang bare for gutter, da det det rent praktisk ikke var tilrettelagt for to kjønn. Hensikten var at det etter hvert skulle bli tilrettelagt for begge kjønn. Elevene fikk gratis opphold, lærebøker, undervisning og reise til og fra skolen. Skolen hadde tette bånd til det store [[Nasjonal Samlings Ungdomsfylking|NSUF]]-miljøet i Gjøvik.
Skolen var et fireårig tilbud, og fulgte de samtidge fireårige [[landsgymnas]]' studieløp. Opptaket var blant ungdom som var i alderen for å påbegynne studieforeberedende utdannelse, dette i motsetning til [[Statsgymnas II]] på [[Sakshaug]] på [[Inderøy]] som ble startet året etter i lokalene til [[Sund Folkehøgskole]]. Statsgymnas II aldersgrense 24 år da skolen skulle prioritere opptak av tidligere [[frontkjempere]].  


NS' plan var det det skulle bli opprettet slike statsgymnas i alle alle landets regioner, og denne skolen på Gjøvik skulle dekke [[Østlandet]], i praksis [[Indre Østlandet]], hvor nazismen hadde tung oppslutning. Det ble derfor tatt opp lever fra hele landet den tiden denne skoleformen eksisterte. Målet var å opprette statsgymnas i alle landsdeler, basert på den eksisterende landsgymnasmodellen, det vil si med fireårig skole etter folkeskole og et halvt års [[fortsettelsesskole]], med samme læreplaner og eksamen.  
Rektor Johs. Myhren hadde også bakgrunn fra landsgymnas. Skolen var en internatskole, i første omgang bare for gutter, da det det rent praktisk ikke var tilrettelagt for to kjønn. Hensikten var at det etter hvert skulle bli tilrettelagt for begge kjønn. Elevene fikk gratis opphold, lærebøker, undervisning og reise til og fra skolen. Skolen hadde tette bånd til det store [[Nasjonal Samlings Ungdomsfylking|NSUF]]-miljøet i Gjøvik.
 
NS' plan var det det skulle bli opprettet slike statsgymnas i alle alle landets regioner, og denne skolen på Gjøvik skulle dekke [[Østlandet]], i praksis [[Indre Østlandet]], hvor nazismen hadde tung oppslutning. Det ble derfor tatt opp elever fra hele landet den tiden denne skoleformen eksisterte. Målet var å opprette statsgymnas i alle landsdeler, basert på den eksisterende landsgymnasmodellen, det vil si med fireårig skole etter folkeskole og et halvt års [[fortsettelsesskole]], med samme læreplaner og eksamen.  


== Se også ==
== Se også ==
* [[Statsgymnas]]
* [[Statsgymnas II]]


<!--== Kilder ==
== Kilder ==
kommer senere -->
* Stig Hosteland: [https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/23257/Masteroppgave.historie.NS-studentfylking.Hosteland.Stig.pdf?sequence=1 «NS-studentene ved Universitetet i Oslo»], Masteroppgave i historie, Institutt for arkeologi, konservering og historie, Universitetet i Oslo, Våren 2010
* Andreas Bagås Lien: [https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/36678/andreasbagaaslien_master.pdf?sequence=2 «En ny ånd i skolen - Nasjonal Samlings skolepolitikk 25.9.1940 - 31.12.1942»], Masteroppgave i historie, Institutt for arkeologi, konservering og historie, Universitetet i Oslo, Våren 2013


{{Artikkelkoord|60.78402|N|10.69949|Ø}}
{{Artikkelkoord|60.78402|N|10.69949|Ø}}
Linje 21: Linje 24:
[[Kategori:Opphør i 1945]]
[[Kategori:Opphør i 1945]]
[[Kategori:Gjøvik kommune]]
[[Kategori:Gjøvik kommune]]
[[Kategori:Vardal]]
{{bm}}
{{bm}}
Skribenter
95 092

redigeringer