Sterke-Nils

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 22. apr. 2008 kl. 08:07 av AnBor (samtale | bidrag) (Henta fra Wikipedia http://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Sterke-Nils&action=edit)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Nils Olavson Langedal, eller Sterke-Nils som han er best kjent som, ble født omkring 1720 på Rulleteig i Brunkeberg i Kviteseid i Telemark.

Han levde deler av livet sitt i Seljord (Seljordshei) og i Kviteseid og døde omkring år 1800. Sterke-Nils var kjent som kjempekaren fra Seljord som var flaska opp på hestemelk og var «grueleg sterk».

Merker etter Sterke-Nils

Sterke-Nils skal ha løftet den 570 kilo tunge steinen som ligger ved Seljord kirke, og også en stor stein som står på Kviteseid bygdetun, «Klypelyftsteinen», som han løftet i «klypa«, det vil si neven.

Seljord-presten og folkelivsskildreren Hans Jacob Wille skrev:

«Sterke Nils fraa Seljord, som i ei vende bar 3 tunnor salt 500 stig utan aa kvila. Men troppi under 'n blei knust.»

Også Porsgrunns-forfatteren Hans Reynolds har skrevet om Sterke-Nils. I boka «Telerne i den norske her-soga» heter det:

«Nils vart soldat i 1752 og ekserte paa Dalen. Det var just i den tidi, dei bygde festningen i Stavern og det var Nils med paa. Ein dag streva seks mann med ein svær granitstein, som skulde upp paa muren, men dei vann ikkje aa rugga honom eingong. Nils kom no til. Han had kararne gaa undan og tok sjølv fat i steinen. Han søkk i jordi til oklet, men steinen greidde han og det fint og. Men daa kommandanten fekk høyra um dette kars-taket, sagde han, at steinen skulde staa til et minne um dette inne ved festningsporten. Og der stend han den dag.»

Jørund Telnes (1845-1892) fra Seljord, som skrev både folkelivsskildringer og dikt, laget en hel vise-syklus om kjempekaren Sterke-Nils. Dette er bygdeviser som skildrer livet til Sterke-Nils fra fødsel til død. De er skrevet slik at tekstene passer til kjente folketoner. Visene er mye brukt i Vest-Telemark og har medvirket til at Sterke-Nils fremdeles blir husket.

På Dyrskuplassen i Seljord der den årlige Dyrsku'n arrangeres, er det rekonstruert en husmannplass kalt «Sterke-Nils tunet». Stua skal være hentet fra plassen Langedal.

Kilder

  • Kvaalen, Olav: Soga om Sterke-Nils (1976)
  • Reynolds, Hans: Telerne i den norske her-soga (1909)
  • Telnes, Jørund: Soga om Sterke-Nils (1877,1899,1925,1976,1977)
  • Sterkenils av Jørund Telnes; Landstadinstituttet, 2000 ISBN 82-521-3454-8

Eksterne lenker