Tjøtta historielag: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Teksterstatting – «[[kategori:» til «[[Kategori:»)
 
(5 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{thumb|Logo Tjøtta historielag.png|Tjøtta historielags logo.}}
{{thumb|Logo Tjøtta historielag.png|Tjøtta historielags logo.}}
'''[[Tjøtta historielag]]''' i [[Alstahaug kommune]] ble stiftet 28 april 1975. Laget utgir årsskriftet ''[[Tjøttværingen]]''.  
'''[[Tjøtta historielag]]''' i [[Alstahaug kommune]] ble stiftet 28 april 1975. Laget utgir årsskriftet ''[[Tjøttværingen]]''. Medlemstallet pr. 2018 er 120; de siste åra har det ligget noenlunde stabilt på drøyt 100 medlemmer.
 
Medlemstall: 120 (pr. 2018). Utviklingen av medlemstall: 105 (2008), 111 (2009), 104 (2016), 134 (2017).


== Ledere ==
== Ledere ==
Linje 21: Linje 18:


== Formålsparagraf/målsetting ==
== Formålsparagraf/målsetting ==
Tjøtta Historielags formål er å øke og spre kunnskap om fortida, ved å verne om de kulturverdier som ennå eksisterer:
Tjøtta historielags formål er:
Arbeidsområder skal først og fremst være Tjøtta og de områder som tidligere omfattet Tjøtta kommune
øke og spre kunnskap om fortida, ved å verne om de kulturverdier som ennå eksisterer.
Registrere og ivareta alt av lokalhistorisk interesse. Bøker, tidsskrifter og bruksting.
*Arbeidsområder skal først og fremst være Tjøtta og de områder som tidligere omfattet [[Tjøtta kommune]].
Samle og skrive ned gamle skikker og sagn.
*Registrere og ivareta alt av lokalhistorisk interesse. Bøker, tidsskrifter og bruksting.
Lage beskrivelse om gamle stedsnavn og fornminner.
*Samle og skrive ned gamle skikker og sagn.
Utgi tidsskriftet Tjøttværingen til hver jul.
*Lage beskrivelse om gamle stedsnavn og fornminner.
Ansvar for vedlikehold og drift av Tjøtta Bygdesamling.
*Utgi tidsskriftet ''Tjøttværingen'' til hver jul.
Samarbeide med skolene i kommunen, slik at elevene får større kunnskap om sin lokalhistorie.
*Ansvar for vedlikehold og drift av [[Tjøtta Bygdesamling]].
*Samarbeide med skolene i kommunen, slik at elevene får større kunnskap om sin lokalhistorie.


== Aktiviteter ==
== Aktiviteter ==


Hovedaktiviteten: Formidling, registrering av gjenstander og dokumenter. De siste årene har vi invitert elevene ved skolene i Alstahaug kommune og nabokommunene. Det har gitt stor aktivitet.
Hovedaktivitetene er formidling, registrering av gjenstander og dokumenter. De siste årene har laget invitert elevene ved skolene i Alstahaug kommune og nabokommunene. Det har gitt stor aktivitet. Historielaget har også enstor bildesamling, men har ikke kommet i gang med digitalisering av av disse ennå.


Historielaget har ansvar for å vedlikeholde [[Brodtkorbkirkegården]], en [[privat kirkegård]]. I 2013 arrangerte laget urnenedsettingen til  
Historielaget har ansvar for å vedlikeholde [[Brodtkorbkirkegården]], en [[privat kirkegård]]. I 2013 arrangerte laget urnenedsettingen til  
Signy Brodtkorb (1920-2012) på familiens private kirkegård på Tjøtta. Signy var den siste av familien som var født på Tjøtta. Signy besøkte Tjøtta hver sommer. Alltid hadde hun gjenstander med seg til Tjøtta Grendesamling som var fra Brodtkorbgodset.
Signy Brodtkorb (1920-2012) på familiens private kirkegård på Tjøtta. Hun var den siste av [[Brodtkorb|Brodtkorb-familien]] som var født på Tjøtta. Signy besøkte Tjøtta hver sommer, og hun hadde alltid med seg gjenstander til Tjøtta Grendesamling som var fra [[Brodtkorbgodset]].
 
== Publikasjoner ==
Tjøttværingen, medlemsblad som gis ut i desember hvert år. (14 årgang i år). Lager informasjonsfolder hvert år til utdeling.
 
Har/drifter laget digitale ressurser? (Bildesamlinger på nett, wikier e.l.):
Har mange bilder, men ikke kommet i gang med arbeidet med disse. Mangler kunnskap om dette.


== Prosjekt Lofotkista ==
== Prosjekt Lofotkista ==
Et prosjekt i lag med elever fra Tjøtta Oppvekstsenter.  
Et prosjekt i lag med elever fra Tjøtta Oppvekstsenter. [[Landslaget for lokalhistorie]] lyste i 2018 ut midler til prosjekter som omhandlet arbeid med formidling av lokal kulturarv til barn og unge. Tjøtta historielag søkte om midler, og fikk ja.


Prosjekt Lofotkista, et prosjekt i lag med elever fra Tjøtta Oppvekstsenter. Landslaget for lokalhistorie lyste ut i 2018 ut midler til prosjekter som omhandlet arbeid med formidling av lokal kulturarv til barn og unge– et 3-årig prosjekt finansiert av Sparebankstiftelsen DNB og Kulturrådet.
Prosjektet startet opp i august 2018 og målet var å få fylt kista med nødvendig utstyr fram til våren 2019. Lærer Ronny Finseth påtok seg det pedagogiske ansvaret; elevene går i ungdomstrinnet. Prosjektet dekker fagene mat og helse, kunst og handverk, lokalhistorie, matematikk og norsk. Lærerne i disse fagene trekkes inn i prosjektet. I forbindelse med prosjektet ble Jorunn (79) og Terje Aune (80) og Børge Johansen (88) intervjuet.  
Gjennom utviklingstilskudd, informasjonsarbeid og veiledning skal Landslaget for lokalhistorie (Llh) stimulere historielag over hele landet til å formidle kulturarven i eget nærområde. Etter å ha forespurt rektor ved Tjøtta Oppvekstsenter om vi kunne inngå et samarbeid, og fikk ja, søkte vi disse midlene.
Llh ønsker både å stimulere til formidlingsopplegg som kan gjennomføres på skolene, og formidlingsopplegg som foregår på bygdetun, i museer og i tilknytning til kulturminner og kulturmiljøer.
Prosjekt – Lofotkista startet opp i august 2018 og målet var å få fylt kista med nødvendig utstyr fram til våren 2019. Lærer Ronny Finseth påtok seg det pedagogiske ansvaret og elevene går i ungdomstrinnet. Prosjektet dekker fagene mat og helse, kunst og handverk, lokalhistorie, matematikk og norsk. Lærerne i disse fagene trekkes inn i prosjektet.
Våren 2019 skulle det ferdige arbeidet formidles til resten av elevene ved skolen, foreldre og andre. Prosjektet blir å se til utgangen av 2021.


I forbindelse med prosjektet Lofotkista ble Jorunn (79) og Terje Aune (80) og Børge Johansen (88) intervjuet.
Elevene inviterte styret i historielag, foreldre og søsken til fersk fisk, lever og rogn på skolen. Der fortalte de om prosjektet de jobbet med. Videojournalist Sveinung Ystad har filmet elevene mens de fortalte om arbeidet.  


I april inviterte elevene til fersk fisk, lever og rogn på skolen. Styret i Tjøtta Historielag, foreldre og søsken ble invitert. Elevene serverte et godt måltid mat og fortalte om prosjektet de jobbet med. Takk til elevene og læreren som fikk dette i stand.
== Publikasjoner ==
I mai fikk vi besøk av videojournalist Sveinung Ystad som filmet elevene mens de fortalte om arbeidet. Filmen er nå lagt ut på vår Facebookside Tjøtta Grendesamling. Kan også sees her: https://vimeo.com/358276899/39e416dd9e
*''Tjøttværingen'', medlemsblad som gis ut i desember hvert år. Historielaget lager også informasjonsfolder hvert år til utdeling.


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
Linje 62: Linje 50:


== Eksterne lenker ==
== Eksterne lenker ==
*[https://vimeo.com/358276899/39e416dd9e Prosjekt Lofotkista: Ystads film.]
*[http://tjotta.net/historielaget.html Historielagets nettsider] (død lenke?)
*[http://tjotta.net/historielaget.html Historielagets nettsider] (død lenke?)


[[Kategori:Foreninger]]
 
[[Kategori:Historielag]]
[[Kategori:Historielag]]
[[Kategori:Alstahaug kommune]]
[[Kategori:Alstahaug kommune]]
[[kategori:Etableringer i 1975]]
[[Kategori:Etableringer i 1975]]
{{bm}}
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 19. nov. 2023 kl. 16:33

Tjøtta historielags logo.

Tjøtta historielag i Alstahaug kommune ble stiftet 28 april 1975. Laget utgir årsskriftet Tjøttværingen. Medlemstallet pr. 2018 er 120; de siste åra har det ligget noenlunde stabilt på drøyt 100 medlemmer.

Ledere

  • Petter J. Liland
  • Dagny Strand Rosø
  • Oddmund Jullumstrø
  • Jon Vestvik
  • Brita Vistnes
  • Jon Vestvik
  • Guri Bosness
  • Rigmor Bosness
  • Anders Aune
  • Rigmor Bosness

Andre viktige personer: Bjørn Aune og Jørn Strand.

Formålsparagraf/målsetting

Tjøtta historielags formål er:

  • Å øke og spre kunnskap om fortida, ved å verne om de kulturverdier som ennå eksisterer.
  • Arbeidsområder skal først og fremst være Tjøtta og de områder som tidligere omfattet Tjøtta kommune.
  • Registrere og ivareta alt av lokalhistorisk interesse. Bøker, tidsskrifter og bruksting.
  • Samle og skrive ned gamle skikker og sagn.
  • Lage beskrivelse om gamle stedsnavn og fornminner.
  • Utgi tidsskriftet Tjøttværingen til hver jul.
  • Ansvar for vedlikehold og drift av Tjøtta Bygdesamling.
  • Samarbeide med skolene i kommunen, slik at elevene får større kunnskap om sin lokalhistorie.

Aktiviteter

Hovedaktivitetene er formidling, registrering av gjenstander og dokumenter. De siste årene har laget invitert elevene ved skolene i Alstahaug kommune og nabokommunene. Det har gitt stor aktivitet. Historielaget har også enstor bildesamling, men har ikke kommet i gang med digitalisering av av disse ennå.

Historielaget har ansvar for å vedlikeholde Brodtkorbkirkegården, en privat kirkegård. I 2013 arrangerte laget urnenedsettingen til Signy Brodtkorb (1920-2012) på familiens private kirkegård på Tjøtta. Hun var den siste av Brodtkorb-familien som var født på Tjøtta. Signy besøkte Tjøtta hver sommer, og hun hadde alltid med seg gjenstander til Tjøtta Grendesamling som var fra Brodtkorbgodset.

Prosjekt Lofotkista

Et prosjekt i lag med elever fra Tjøtta Oppvekstsenter. Landslaget for lokalhistorie lyste i 2018 ut midler til prosjekter som omhandlet arbeid med formidling av lokal kulturarv til barn og unge. Tjøtta historielag søkte om midler, og fikk ja.

Prosjektet startet opp i august 2018 og målet var å få fylt kista med nødvendig utstyr fram til våren 2019. Lærer Ronny Finseth påtok seg det pedagogiske ansvaret; elevene går i ungdomstrinnet. Prosjektet dekker fagene mat og helse, kunst og handverk, lokalhistorie, matematikk og norsk. Lærerne i disse fagene trekkes inn i prosjektet. I forbindelse med prosjektet ble Jorunn (79) og Terje Aune (80) og Børge Johansen (88) intervjuet.

Elevene inviterte styret i historielag, foreldre og søsken til fersk fisk, lever og rogn på skolen. Der fortalte de om prosjektet de jobbet med. Videojournalist Sveinung Ystad har filmet elevene mens de fortalte om arbeidet.

Publikasjoner

  • Tjøttværingen, medlemsblad som gis ut i desember hvert år. Historielaget lager også informasjonsfolder hvert år til utdeling.

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra Tjøtta historielag (Landslaget for lokalhistories kartlegging av historielagenes historie 2019).

Eksterne lenker