Tjura spikerbruk

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 16. mai 2012 kl. 02:57 av Hans P. Hosar (samtale | bidrag) (Ny side: '''Tjura spikerbruk''' i Grue i Solør ble etablert i 1799 ved elva Tjura nær utløpet i Gardsjøen. Det var et hammerverk som hadde kapasitet t...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Tjura spikerbruk i Grue i Solør ble etablert i 1799 ved elva Tjura nær utløpet i Gardsjøen. Det var et hammerverk som hadde kapasitet til å produsere en halv million spiker årlig. Det er uklart hvor lenge spikerproduksjonen foregikk. En periode mot slutten av 1800-tallet ble det produsert landbruksredskaper, men både dette og spikerproduksjonen må ha opphørt før 1900.

Det var også annen virksomhet knyttet til bruket. Helt fra begynnelsen av var det drevet landhandel, og dette fortsatte lenge etter at produksjonen var stoppet opp, langt inn på 1900-tallet. Eiendommen som verket lå på, utgjorde også et gardsbruk. Nesten fra starten av var det bygget opp et sagbruk på stedet, og dessuten kvernbruk. Det oppstod et karakteristisk lite brukssamfunn, og stedet ble da også omtalt som «Bruket» enda i 1940-åra.


Etableringen

Gründer og første eier var Colbjørn Colbjørnsen, gardbruker på Møystad. Han fikk den 7. desember 1798 kongelig bevilling til å starte spikerproduksjon, og dessutan til å bygge sagbruk. Den 27. desember 1799 ble det også utstedt handelsbevilling til Colbjørnsen med det formål å forsyne arbeidsfolket med nødvendige varer.

Bruket ble anlagt på grunn som Colbjørnsen hadde kjøpt på nordsida av Tjura. På andre sida av åa eide Colbjørnsen allerede grunnen, stedet Pålsrud som hørte Møystad til. På Pålsrud var det to kvernbruk, som også bidro til den mangfoldige aktiviteten ved bruket. Det ble bygd hus til arbeidsfolket der, kalt Smedbygningen eller Smea, med plass til fire familier.

Det ble etter hvert anlagt et nytt gardsbruk der som fikk navnet Tjura.