Forskjell mellom versjoner av «Tomasgård (Oslo)»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: {{thumb|St. Halvards plass i Oslo bygningsmarkering.jpg|Bygningene som er markert i hellene på St. Halvards plass kan være middelalderens Tomasgård.|Chris Nyborg (2013)}} '''[[Tomasg...)
 
(Kilder)
Linje 8: Linje 8:
 
==Kilder==
 
==Kilder==
  
* [[Kristianias historie I}}
+
* {{Kristianias historie I}}
 
* {{Krogstad og Schia 1993}}
 
* {{Krogstad og Schia 1993}}
  

Revisjonen fra 9. sep. 2013 kl. 21:41

Bygningene som er markert i hellene på St. Halvards plass kan være middelalderens Tomasgård.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Tomasgård var en bygård som lå like nord for Hallvardskatedralen i middelalderens Oslo. Den er først nevnt i 1317, og sist i 1472.

Beskrivelsen av Tomasgård som liggende ved siden av Hallvardskatedralen har ført til at man har knytta den til levningene av bygninger som ble funnet under St. Halvards plass. Den har ligget ut mot Nordre strete, som i dette området med mindre avvik følger samme løp som dagens Oslo gate. I anlegget har man funnet fire garvekummer og et opptil en halv meter tykt lag med læravfall. Dette har ført til at området ved Oslo gate / Arups gate har blitt identifisert som middelalderens Myklagard, som var det eneste strøket hvor skomakerne fikk utøve sitt yrke.

Da Hallvardskatedralens kirkegård ble utvida etter 1340 må Tomasgård ha blitt nær halvert. Etter dette går Tomasgård under navnet «Tomlen». Trebygningene man har funnet levninger fra forsvant gradvis, og det ble anlagt en steinkjeller og de nevnte garverkummene. Det er uklart om eiendommen fortsatte å være bebodd inn på 1400-tallet, eller om den gikk over til å være en ren næringseiendom. Noen trehus var igjen, så det er sannsynlig at i det minste noen av de som jobba der også bodde på eiendommen.

Kilder

  • Edv. Bull: Kristianias historie bind I: Oslos historie, Cappelen, Kristiania 1922 (digital utgave på bokhylla.no)
  • Krogstad, Morten og Schia, Erik: Vandring i Gamlebyen, Riksantikvaren, Oslo 1993

Koordinater: 59.90644° N 10.768149° Ø