Torstrands torg: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 2: Linje 2:


== Bakgrunn ==
== Bakgrunn ==
Opprinnelig var Torstrands torg regulert som en triangulær utvekst av nevnte gate. Fra midten av 1850-årene ble stedet bebygd i henhold til denne planen. Frem til da var det omkranset av furuskog. I [[1861]] ble stedet planert. Etter etablering av vannverk i Larvik i 1869, ble det sprøytet vann til en skøytebane der noen vintre. Stedet ble lagt ut til [[torghandel]] i 1873, men ble lite anvendt til det. Anleggelsen av [[Grevskapsbanen]] senere delte stedet i to. Nord for jernbanelinjen ble det utplassert benker, «Parken», mens det syd for jernbanelinjen ble dannet en lekeplass, «Bakparken». På nordsiden fantes det også en [[Narvesenkiosk]], som ikke eksisterer mer. Arne Durbans skulptur ''Mor og barn'' har fått sin plass i «Parken». Den ble skjenket [[Larvik]] kommune av de gamle omegnskommunene i anledning byjubiléet i 1971. Skulpturen var et symbol på deres omsorg for sitt barn (Larvik).
Opprinnelig var Torstrands torg regulert som en triangulær utvekst av nevnte gate. Fra midten av [[1850-årene]] ble stedet bebygd i henhold til denne planen. Frem til da var det omkranset av furuskog. I [[1861]] ble stedet planert. Etter etablering av vannverk i Larvik i [[1869]], ble det sprøytet vann til en skøytebane der noen vintre. Stedet ble lagt ut til [[torghandel]] i [[1873]], men ble lite anvendt til det. Anleggelsen av [[Grevskapsbanen]] senere delte stedet i to. Nord for jernbanelinjen ble det utplassert benker, «Parken», mens det syd for jernbanelinjen ble anlagt lekeplass, «Bakparken». På nordsiden fantes det også en [[Narvesenkiosk]], som ikke eksisterer mer. Arne Durbans skulptur ''Mor og barn'' har fått sin plass i «Parken». Den ble skjenket [[Larvik]] kommune av de gamle omegnskommunene i anledning byjubiléet i 1971. Skulpturen var et symbol på deres omsorg for sitt barn (Larvik).


== Bygninger ==
== Bygninger ==

Sideversjonen fra 9. des. 2011 kl. 03:12

Torstrands torg i Larvik kommune, bydel Torstrand begynner og ender i Dronningens Gate.

Bakgrunn

Opprinnelig var Torstrands torg regulert som en triangulær utvekst av nevnte gate. Fra midten av 1850-årene ble stedet bebygd i henhold til denne planen. Frem til da var det omkranset av furuskog. I 1861 ble stedet planert. Etter etablering av vannverk i Larvik i 1869, ble det sprøytet vann til en skøytebane der noen vintre. Stedet ble lagt ut til torghandel i 1873, men ble lite anvendt til det. Anleggelsen av Grevskapsbanen senere delte stedet i to. Nord for jernbanelinjen ble det utplassert benker, «Parken», mens det syd for jernbanelinjen ble anlagt lekeplass, «Bakparken». På nordsiden fantes det også en Narvesenkiosk, som ikke eksisterer mer. Arne Durbans skulptur Mor og barn har fått sin plass i «Parken». Den ble skjenket Larvik kommune av de gamle omegnskommunene i anledning byjubiléet i 1971. Skulpturen var et symbol på deres omsorg for sitt barn (Larvik).

Bygninger

# Bilde Bygning
1
Foto: Morten Bakkeli
Tidligere Thrine Hansen-Justs kolonialforretning
1 A
Fil:Larvik, Torstrands torg 01 A.jpg
Foto: Roy Olsen (2011)
3
Foto: Morten Bakkeli
Tidligere Albert Christiansens seilmakerverksted
4
Fil:Larvik, Torstrands torg 04.jpg
Foto: Roy Olsen (2011)
5
Fil:Larvik, Torstrands torg 05.jpg
Foto: Roy Olsen (2011)
6
Fil:Larvik, Torstrands torg 06.jpg
Foto: Roy Olsen (2011)
7
Fil:Larvik, Torstrands torg 07.jpg
Foto: Roy Olsen (2011)
8
Foto: Morten Bakkeli
«Austadgården», oppført ca. 1850.
8 A
Fil:Larvik, Torstrands torg 08 A.jpg
Foto: Roy Olsen (2011)
Oppført ca. 1850

Kilder

  • Nyhus, Per: Larvik A-Å, Larvik 1999, s. 589-590
  • Statkart, norgeskart.no