Troll (bil): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 3: Linje 3:


==Historikk==
==Historikk==
Bilfabrikken Troll ble startet av ingeniørene [[Per Kohl-Larsen]], [[Erling Fjugstad]] og [[Bruno Falch]]. Bilfabrikken i [[Flatlandbygget]] hadde overtatt en del former for plastkarosserier fra den tyske ingeniøren [[Hanns Trippel]]. Kohl-Larsen hadde skaffet lokaler ved den tidligere bilmontasjefabrikken på [[Kambo]] ved [[Moss]], og her jobbet han sammen med Fjugstad og Falch. De tre forsøkte å klargjøre Trippel`s plastformer for å sette igang produksjon av Troll.  
Bilfabrikken Troll ble startet av ingeniørene [[Per Kohl-Larsen]], [[Erling Fjugstad]] og [[Bruno Falch]]. Bilfabrikken i [[Flatlandbygget]] hadde overtatt en del former for plastkarosserier fra den tyske ingeniøren [[Hanns Trippel]]. Kohl-Larsen hadde skaffet lokaler ved den tidligere bilmontasjefabrikken på [[Kambo]] ved [[Moss]], og her jobbet han sammen med Fjugstad og Falch for å klargjøre plastformene fra Trippel, og sette igang produksjon av Troll.  


Av uante årsaker måtte de ikke lenge etter flytte produksjonen ut av Kambo, og finne et nytt sted å starte produksjonen. I [[Lunde kommune]] hadde kommunestyret satt ned en tiltaksnemd for å skaffe industri til bygden. Nemnda satte inn annonser i avisene for å få nye bedrifter til å etablere seg i bygda. Kohl-Larsen tok kontakt med kommunen, og fikk en positiv velkomst. Kommunen ga et fem års rente- og avdragsfritt lån på 25 000 kr, og skaffet samtidig gratis produksjonslokaler i ett år. I tillegg ordnet de med boliger for både Falch, Fjugstad og Kohl-Larsen med familier. Produksjonen kom i 1956.  
Av uante årsaker måtte de flytte produksjonen ut av Kambo like etter oppstarten, og finne et nytt sted å starte produksjonen. I [[Lunde kommune]] hadde kommunestyret satt ned en "tiltaksnemd" for å skaffe industri til bygden. Nemnda satte inn annonser i avisene for å få nye bedrifter til å etablere seg i bygda. Kohl-Larsen tok kontakt med kommunen, og fikk en positiv mottagelse. Kommunen ga et fem års rente- og avdragsfritt lån på 25 000 kr, og skaffet samtidig gratis produksjonslokaler for bedriften i ett år. I tillegg ordnet de med boliger for både Falch, Fjugstad og Kohl-Larsen med familier. Produksjonen kom i gang i 1956, og den første bilen stod ferdigstilt i oktober samme året.  


Det ble bygd fem prototyper før 1957. På nyaret 1958 fikk fabrikken økonomiske problemer og måtte legges ned. Etter konkursen ble én bil satt sammen av ferdigproduserte deler.
Det ble bygd fem prototyper før bedriften fikk økonomiske problemer i 1957. På nyåret 1958 måtte virksomheten legges ned. Etter konkursen ble én bil satt sammen av ferdigproduserte deler.


==Kilder og videre lesning==
==Kilder og videre lesning==

Sideversjonen fra 23. mar. 2018 kl. 17:33

Troll-bil utstilt på Norsk Vegmuseum.
Foto: Bjørn Foss (2017) / Norsk Vegmuseum

Troll var et bilmerke som ble produsert i Lunde i Telemark. Bilen var en forhjulsdrevet kupé beregnet for to personer og to barn. Produksjonen ble startet i 1956, og den første bilen trillet ut fra den lille bilfabrikken i oktober samme året. I alt ble det produsert fem prototyper før fabrikken måtte legge ned i 1958 på grunn av økonomiske vanskeligheter.

Historikk

Bilfabrikken Troll ble startet av ingeniørene Per Kohl-Larsen, Erling Fjugstad og Bruno Falch. Bilfabrikken i Flatlandbygget hadde overtatt en del former for plastkarosserier fra den tyske ingeniøren Hanns Trippel. Kohl-Larsen hadde skaffet lokaler ved den tidligere bilmontasjefabrikken på Kambo ved Moss, og her jobbet han sammen med Fjugstad og Falch for å klargjøre plastformene fra Trippel, og sette igang produksjon av Troll.

Av uante årsaker måtte de flytte produksjonen ut av Kambo like etter oppstarten, og finne et nytt sted å starte produksjonen. I Lunde kommune hadde kommunestyret satt ned en "tiltaksnemd" for å skaffe industri til bygden. Nemnda satte inn annonser i avisene for å få nye bedrifter til å etablere seg i bygda. Kohl-Larsen tok kontakt med kommunen, og fikk en positiv mottagelse. Kommunen ga et fem års rente- og avdragsfritt lån på 25 000 kr, og skaffet samtidig gratis produksjonslokaler for bedriften i ett år. I tillegg ordnet de med boliger for både Falch, Fjugstad og Kohl-Larsen med familier. Produksjonen kom i gang i 1956, og den første bilen stod ferdigstilt i oktober samme året.

Det ble bygd fem prototyper før bedriften fikk økonomiske problemer i 1957. På nyåret 1958 måtte virksomheten legges ned. Etter konkursen ble én bil satt sammen av ferdigproduserte deler.

Kilder og videre lesning