Kambo

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kambo. Parti ved Møllen.
Foto: Carl Normann/Nasjonalbiblioteket (1920).

Kambo er et tettsted i den nordlige delen av Moss i Østfold, ved den tidligere fylkesgrensen mot Akershus. Området har navn etter gården Kambo. Den eldste formen, Kamborn[1], kommer antagelig av norrønt kambr om en kamformet fjell- eller åsrygg, og viser antagelig til neset som avgrenser Kambobuktas nordside[2]. I SSBs statistikk inngår Kambo i tettstedet Moss.

Fra 1837 tilhørte Kambo Jeløy herred. Denne kommunen ble innlemmet i Moss i 1943 (bekreftet 1946).

Det ligger flere boligområder på Kambo: Åvangen, Skredderåsen, Trolldalen, Nøkkeland, Sjøhagen og Kulpåsen. En del bedrifter er etablert der, spesielt butikker og tjenesteytende firmaer, men også noe industri. Moss Glassverk hadde en avdeling på Kambo, men denne er nedlagt. Felleskjøpet har mølle og silo på Kambo.

Den Fredrikshaldske kongevei er bevart fra Kambo til Moss. Kambo stasjonØstfoldbanen ble åpnet i 1879. Den ble i 1996 flyttet i forbindelse med omlegging til nytt dobbeltspor.

Kambo skole ble i 2011 erstattet av Nøkkeland skole, som dels ligger i den gamle skolens lokaler og dels i et nybygg. Det er også Steinerskole på Kambo.

Referanser

Kilder

Koordinater: 59.48287° N 10.69559° Ø