Troll (bil)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Troll-bil utstilt på Norsk Vegmuseum.
Foto: Bjørn Foss (2017) / Norsk Vegmuseum

Troll var et bilmerke som ble produsert i Lunde i Telemark. Bilen var en forhjulsdrevet kupé beregnet for to voksne og to barn. Produksjonen ble startet i 1956, og den første bilen rullet ut fra den lille bilfabrikken i oktober samme året. I alt ble det produsert fem prototyper før fabrikken måtte legge ned i 1958 på grunn av økonomiske vanskeligheter.

Historikk

Bilfabrikken Troll ble startet av ingeniørene Per Kohl-Larsen, Erling Fjugstad og Bruno Falch. Bilfabrikken i Flatlandbygget hadde overtatt en del former til fremstilling av plastkarosserier fra den tyske ingeniøren Hanns Trippel. Kohl-Larsen hadde skaffet lokaler ved den tidligere bilmontasjefabrikken på Kambo ved Moss, og her jobbet han sammen med Fjugstad og Falch for å klargjøre plastformene, og sette igang produksjon av Troll.

Av uante årsaker måtte de flytte produksjonen ut av Kambo like etter oppstarten, og finne et nytt sted å starte produksjonen. I Lunde kommune hadde kommunestyret satt ned en "tiltaksnemd" for å skaffe industri til bygden. Nemnda satte inn annonser i avisene for å få nye bedrifter til å etablere seg i bygda. Kohl-Larsen tok kontakt med kommunen, og fikk en positiv mottagelse. Kommunen ga et fem års rente- og avdragsfritt lån på 25 000 kr, og skaffet samtidig gratis produksjonslokaler for bedriften i ett år. I tillegg ordnet de med boliger for både Falch, Fjugstad og Kohl-Larsen med familier. Produksjonen kom i gang i 1956, og den første bilen stod ferdigstilt i oktober samme året.

Det ble bygd fem prototyper før bedriften fikk økonomiske problemer i 1957. På nyåret 1958 måtte virksomheten legges ned. Etter konkursen ble én bil satt sammen av ferdigproduserte deler.

Kilder og videre lesning