Vågsfjord Kraftselskap

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. mar. 2024 kl. 14:45 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Erland Frisvold var selskapets første styreformann. Han var også ordfører i Harstad 1911-1912 og 1926-1928
(Sør-Troms Museum, avd. Trondenes.).

Vågsfjord Kraftselskap ble stiftet 16. september 1918, og var et gjensidig interesseselskap for Harstad kommune, Trondenes kommune og Kvæfjord kommune. Formålet var at all utbygging av vannkraft skulle skje for det nye selskapets regning og under dets ledelse – altså en engrosleverandør av strøm.
Adm. dir. 1937 var Peter Bryn.

Tidligere i 1918 hadde det pågått samtaler om samarbeid mellom Harstad Elektrisitetsverk og Trondenes Kraftverk. Harstadbedriften ville ha med Kvæfjord og Ibestad, som omfattet Andørja, Astafjord og Gratangen – altså hele Sør-Troms.

Første styreformann i Vågsfjord Kraftselskap ble kaptein Erland Frisvold som hadde vervet i ti år, til slutten av 1929, med Reidar Kaarbø som nestformann. Frisvold var også styreformann i Harstad Elektrisitetsverk.

Vågsfjord kraftselskap var det første interkommunale kraftverket i Nord-Norge (det neste kom 12 år senere). Samarbeidet i Sør-Troms ble lagt merke til på landsbasis og fikk positiv betydning for utviklingen av Harstad og omlandet.

Utbygging av Øvre Gausvik og Skoddeberg

I 1945 begynte Fridtjof Vollan som regnskapsfører i selskapet. På denne tiden skulle det bygges ut nye kraftanlegg. Sammen med Eiliv Eliassen var Vollan en sentral person i utbyggingen av den øvre delen av Gausvik-vassdraget, som kom i drift i 1949. Dette var ikke tilstrekkelig for å dekke strømetterspørselen, og neste prosjekt ble utbygging av Skoddeberg-vassdraget. Det ble en utfordrende utbygging fordi hovedstyret i Norges Vassdrags- og Elektrisitetsvesen i Oslo ikke ga sin støtte. Dermed ble det Vollans oppgave å skaffe finansiering.

Fusjonering

I 1975 gikk Vågsfjord Kraftselskap inn i Sør-Troms Elforsyning AS.

Kilder