VM sykkel 1993

Revisjon per 22. feb. 2017 kl. 02:16 av Stigrp (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Billett til sykkel-VM i Oslo 28. august 1993.

Verdensmesterskapet i sykkel i 1993 i regi av Union Cycliste Internationale (det internasjonale sykkelforbundet, UCI), ble arrangert i Norge 17. til 29. august 1993, med landeveissyklingen i Oslo og banesyklingen i VikingskipetHamar. President for mesterskapet var tidligere statsminister Jan P. Syse.

Landeveissyklingen i Oslo hadde fem konkurranser, fellesstart menn profesjonelle, fellesstart menn amatører, fellesstart kvinner, lagtempo menn og lagtempo kvinner.

Skillet på herresiden mellom profesjonelle og amatører opphørte forøvrig i 1995, med unntak av en egen konkurranse for amatørryttere under 23 år.

Lance Armstrong ble verdensmester i landsveisritt for profesjonelle i Oslo, hans første internasjonale tittel, med Dag Otto Lauritzen som beste nordmann på syvendeplass. Amatøter-verdensmester ble Jan Ullrich. Kvinnenes ritt ble vunnet av Leontien van Moorsel. Lagtempo menn ble vunnet av Italia, og for kvinner av Russland.

Løypetraseen gikk mellom Rådhusplassen og Ekeberg/Nordstrand (over Ekebergsletta), i ettertid gjerne betegnet som "VM-løypa" eller "VM-traseen".

Under banesyklingen på velodrom i Hamar ble 11 konkurranser avholdt, åtte for menn og tre for kvinner. Fem verdensrekorder ble satt.

Sykkel-VM i 1993 endte med et underskudd på 12 millioner kroner, og Norges Cykleforbund slet med dette underskuddet i flere år etterpå.

Kilder og litteratur