Ekebergsletta

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Flyfoto av Ekebergsletta fra 1950
Foto: Widerøes Flyveselskap / Vilhelm Skappel

Ekebergsletta er et område på omkring 600 dekar på den nordlige delen av Ekebergplatået i Oslo. Det tilhørte tidligere Ekeberg gård, og var dyrka mark. I 1920 ble det kjøpt av Oslo kommune, og er nå særlig kjent for fotballbanene hvor Norway Cup arrangeres.

Sletta henger sammen med et større område på omkring 2000 dekar som i stor grad er lagt ut som friluftsområde. Man finner en rekke kulturminner i området, blant annet 65 gravhauger, to helleristninger, to skålgroper, rester av tre bygdeborger og andre spor etter menneskelig aktivitet.

Hvordan Ekebergsletta skulle brukes var lenge et åpent spørsmål. Under okkupasjonen 1940–1945 ble sletta påført omfattende skader av militære anlegg, og først i 1947 kunne den legges ut som fliluftsområde. Fram mot dette hadde særlig Rolf Hofmo engasjert seg sterkt som pådriver for et park- og idrettsområde. Et minnesmerke over ham står nord for Ekeberg idrettshall.

Området ble i årene 1931-1967 betjent av en holdeplass på Simensbråtenlinjen, et enkelt sidespor fra JomfrubråtenEkebergbanen til Simensbråten.

I tillegg til den årvisse idrettmønstringa Norway Cup har det vært flere andre store arrangementer på sletta. I 1926 landa Roald Amundsens luftskip «Norge» med Umberto Nobile om bord der, og i 1959 ble den store Landbruksutstillingen arrangert på Ekebergsletta.

Galleri

Kilder

Koordinater: 59.893716° N 10.778443° Ø