Wincents Lassen Sebbelow

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 7. jan. 2011 kl. 11:50 av Mbakkel2 (samtale | bidrag) (Ny side: '''Christian August Sebbelow''' (født 23. mai 1805 i Kristiansand, død 20. mai 1886) var prokurator. Han var sønn av danskfødte Wincents Lassen Sebbelow. == Liv…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Christian August Sebbelow (født 23. mai 1805 i Kristiansand, død 20. mai 1886) var prokurator. Han var sønn av danskfødte Wincents Lassen Sebbelow.

Liv

Sebbelow flyttet til Larvik som sekstenåring. Han fikk offisersutdannelseog tok juridisk embetseksamen i København, men flyttet til Bergen etter noen års opphold i England. Han ble senereforretningsmann i Kristiansand.

Sebbelow var en ivrig deltaker i den politiske striden i og etter 1814, forfattet et grunnlovsutkast og kom opp i en hissig strid med Nicolai Wergeland. Under finansstriden fea 1816 hevdet han et radikalt, om kanskje ikke særlig klokt, syn.

Han ble valgt inn som representant på Stortinget i 1818 og som suppleant i 1821 og i 1822. Der var Sebbelow høyrøstet opposisjonsmann.

I 1821 ble han utnevnt til krigskommisær med boel i Larvik. Rundt 1865 flyttet Sebbelow til Paris. Han vendte først tilbake til Larvik en kort tid før sin død.

Prookurator Sebbelow var mer forretningsmann enn jurist, og han økte betraktelig den store formuen han hadde arvet. Ifølge Larviks historie fikk han i de om lag 30 årene han virket i Larvik ry for å være en steil og hard personlighet, og han fikk mange fiender pågrunn av sinhissighet og sitt hovmod.

Han finansierte Laurvigs Blad ved starten i 1857 som et forsøk på å knekkke Jarlsberg og Laurvigs Amtstidende. Sebbelow var aldri medlemer av verken formannskap eller representantskap, men øvde åpenbart i en stor innflytelse i de konservative kretsene.

Han var imidlertid en stor velgjører. Etter at Sebbelow hadde bosatt seg i Paris og synet begynte å svikte, donerte han stadig store pengegaver til Blindeinstittutet i Christiania. Ved sin bortgang etterlot han det meste av formuen på cirka en halv million kroner til «Sebbelows Stiftelse», som skulle bli et tilfluktssted for ugifte mødre og deres barn før og etter fødselen.

Han ble tildelt St. Olavs Orden i 1878.

Kilder

  • Langeland, A. St.: Larviks historie 2. bind, Larvik 1953, s. 316