Christian August Sebbelow

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Maleri av Sebbelow med St. Olavs Orden

Christian August Sebbelow (født 23. mai 1805 i Kristiansand, død 20. mai 1886) var jurist og prokurator. Han var sønn av krigskommisær Wincents Lassen Sebbelow.

Liv

Sebbelow flyttet til Larvik som sekstenåring. Han var volontør hos byfogd Thomas Bryn innen han begynte å studere jus ved universitetet i Christiania, hvor han fullførte sin juridiskeeksamen i 1825/1826. En tid var Sebbelow i underordnet arbeid, blant annet hos prokurator Klenow i Larvik. 13. april 1835 ble han utnevnt til underretsprokurator i Jarlsberg og Larviks amt med bopel i Larvik. Rundt 1865 flyttet han til Paris og kom først tilbake til Larvik en kort tid før sin bortgang i 1886.

Sebbelow var mer forretningsmann enn jurist. Han økte betraktelig den store formuen han hadde arvet. Sebbelow eide ¼-del av Christiansands Bryggeri. Da han hadde tjent store penger på krimkrigen, især på barken «Prima», finansierte han Laurvigs Blad ved starten i 1857 som et forsøk på å knekke Jarlsberg og Laurvigs Amtstidende.

Ifølge Larviks historie fikk Sebbelow i de om lag 30 årene han virket i Larvik ry for å være en steil og hard personlighet, og at han fikk mange fiender på grunn av sin hissighet og sitt hovmot.

Han var imidlertid også en stor velgjører. Etter at Sebbelow hadde bosatt seg i Paris og synet begynte å svikte, donerte han stadig store pengegaver til Blindeinstiuttet i Christiania. Ved sin bortgang etterlot han det meste av sin formue på cirka en halv million kroner til Sebbelows Stiftelse, som skulle bli et tilfluktssted for ugifte mødre og deres barn før og etter fødselen. Margit Kvammen ble stiftelsens første bestyrer fra 1891.

Sebbelow ble tildelt St. Olavs Orden i 1878.

Han giftet seg aldri, men kirkeboka viser at han er oppgitt som far til et pikebarn med Maren Johannesdatter i 1840. Datteren tok navnet Sebbelow.

Kilder

  • Langeland, A. St.: Larviks historie 2. bind, Larvik 1953, s. 316.

Eksterne lenker