Margit Kvammen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Margit Kvammen var bestyrer av Sebbelows stiftelse i 33 år.
Foto: Ukjent fotograf.

Margit Kvammen (født 16. januar 1862 i Hol kommune, død 11. januar 1938 i Oslo) var diakonisse og bestyrer av Sebbelows stiftelse for ugifte mødre i 33 år fra oppstartåret i 1891.

Familiebakgrunn

Margit ble født på gården Kvammen (gnr 20, bnr 3) i Holet. Foreldrene var Ola Sjugurdson Kvammen[1] (1818-69) og Kari Sveinsdotter Kvammen [2] (1816-1907). Gårdsbruket slet økonomisk på slutten av 1800-tallet, men klarte seg gjennom krisen. Margit var yngst av ti søsken, hvorav fem dro til Amerika. En eldre søster, født 1845, het også Margit.

Utdannelse

Margit hadde tidlig et ønske om å bli lærer, men skal ha bestemt seg for å bli diakonisse etter at hun som 14-åring nesten mistet livet i et sørpeskred i nærheten av Kvammen. Sammen med 23 år gamle Rangdi Haugen ble hun tatt av vann- og snømassene. Selv ble hun reddet, mens Rangdi mistet livet.

Margit var seks år da Diakonisseanstalten, landets første utdanningsinstitusjon for diakonisser, ble grunnlagt på Grønland i Oslo i 1868. I institusjonens femtiårsberetning kommer det fram at Margit var blant de ti som ble innviet som prøvesøstre i forbindelse med innvielsen av anstaltens nye kapell på Lovisenberg i 1888.

Virke

I 1885 var Margit knyttet til Tromsø Børneasyl i Skippergata 20 som menighetsdiakonisse.

Christian August Sebbelow, jurist og forretningsmann, testamenterte mesteparten av sin formue til mødrehjemmet Sebbelows stiftelse. I 1890 ble Margit Kvammen ansatt som stiftelsens første bestyrer. Hun hadde da flere års praksis som sykepleier og var villig til å vie sitt liv til stiftelsen.

Siden Sebbelows stiftelse var den første i sitt slag i Norge, ble Margits sendt på studiereise til utlandet, for å lære hvordan lignende institusjoner organiserte sin virksomhet. Blant annet tilbrakte hun tre måneder ved Berta Ljungstras' ”Versorgungshaus” for ugifte mødre i Bonn (stiftet i 1868). Hun besøkte også andre byer i Tyskland, Sverige og Danmark. Senere ble det flere studiereiser, med opphold i Sveits, Italia, England og Amerika.

Fotnoter

Kilder