Hol kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hol kommune
Hol kommune
Basisdata
Kommunenummer 3330
Fylke Buskerud
Kommunesenter Hol
Areal 0  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 0  km²
Folketall ukjent kode (2023)
Grunnlagt 1877
Målform Nøytral
Nettside Nettside
Hol-Buskerud-1.png
Hol kommune
Hallingskarvet sett fra Ustaoset, altså fra Ustedalsdalføret.

Hol kommune ligger øverst i Hallingdal i Buskerud fylke. Kommunen grenser til Ål og Nore og Uvdal i Viken samt Ulvik, Eidfjord, Lærdal og Aurland i Vestland. Kommunesenteret ligger i tettstedet Hol i Holsdalføret. Geilo er sentrum i kommunens andre dalføre, Ustedalen.

Mellom de to dalførene ligger fjellmassivet Hallingskarvet med Hallingskarvet nasjonalpark. Deler av Hardangervidda og Skarvheimen ligger også innenfor kommunegrensene, og hele 91 prosent av arealet er på over 900 meter over havet. Usteåne renner fra Ustevatn gjennom Ustedalsfjorden til Hagafoss, der den går over i Hallingdalselve. Også Holsfjorden renner ut her, midt mellom de to dalførene, via Holselve. Det laveste punktet i kommunen er på omkring 450 meter over havet, mens det høyeste er Folarskardknuten på 1933 meter over havet. Bosetningen i kommunen finner man særlig på nordsida av dalene, der det er mest solrikt.

Kommunen ble skilt ut fra Ål i 1877. I 1944 ble Dagali overført fra Uvdal kommune til Hol, og grensene har siden vært uendra.

Overnattings- og serveringsvirksomhet har sammen med varehandel omkring 29 prosent av arbeidsplassene i kommunen. Det er flere større hytteområder og alpinanlegg, særlig sentrert rundt Geilo og på Ustaoset. Innen landbruket er det særlig husdyrhold man finner, med størst innslag av sauehold. Skogbruket er beskjedent sammenlikna med de fleste andre kommuner i Hallingdal. I industrien er det verkstedindustri som dominerer, med omkring to tredjedeler av de industriansatte. Det er betydelig kraftproduksjon i kommunen, med midlere årsproduksjon på 1217 gigawattimer i 2019. Geilo har kommunens eneste vinmonopol.

Hol sokner til Sør-Øst politidistrikt, Buskerud tingrett og Borgarting lagmannsrett. Den norske kirke har de tre sokna Dagali/Skurdalen, Geilo og Hol, som ligger under Hallingdal prosti i Tunsberg bispedømme.

Kommunenavnet kommer fra norrønt 'hóll', som betyr 'rund, isolert høyde'.

Litteratur