Ødehamang (gård i Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ødehamang
Ødehamang i Bærum.jpg
Gården fotografert mens den var Forretningsdamernes Feriehjem
Foto: Bærum bibliotek (1901).
Alt. navn: Øde-Hamang
Fylke: Akershus
Kommune: Bærum
Gnr.: 82
Type: Matrikkelgård

Ødehamang, også omtalt som Øde Hamang, var en matrikkelgård i Bærum kommune med gårdsnr 82. Denne ble en ødegård under Svartedauden, derav navnet. Den var en fjerdingsgård, altså en liten gård som ble gjenryddet. Øde Hamang var en del av Kjørbo som lå under Nesøygodset. På 1600-tallet havnet Øde Hamang under KreftingfamilienBærums Verk etter at Anna Felber Krefting kjøpte den opp. I 1785 solgte Conrad Clauson på Bærums Verk gården til Østen Helgesen Ringi.

Etter et par eierskifter ble den lille gården i 1900 kjøpt av Forretningsdamernes Feriehjem. I 1906 ble eiendommen kjøpt av Hamang Papirfabrikk A/S, og papirfabrikk ble satt i gang i 1907 av ingeniørene L. Becker og Eivind Lyche.

Papirfabrikken kjøpte også Kjørbotangen fra Kjørbo gård og Hagelund fra Løkke gård. Fabrikkens hovedprodukt var spesialpapir for boktrykkere. Lyche bygde en stor stall for galopphester på Øde Hamang. Gårdsbruket på Øde Hamang var på ca. 70 mål jord. Vest for papirfabrikken lå Hamang Sag og Høvleri med trelastutsalg. Der var også ekserserplass og en humlehage.

Ved Bjørnegårdfossen ble eiendommen Foss, bruksnr. 82/5, utskilt i 1899. Der bygde Albert Olsen teinested, turbindrevet sykkelsmie og bolig. Sykkelsmia med teinested ble drevet i tre generasjoner og er verneverdige. Øde Hamang er nå helt utparsellert til boliger, industri og veier.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Ødehamang (gård i Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.89388885809276° N 10.51262950583494° Ø