Østre Stabekk (gård i Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Østre Stabekk»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Østre Stabekk
Østre Stabekk gård.JPG
Hovedhuset på Østre Stabekk gård, rett ved Stabekk stasjon
Sted: Stabekk
Fylke: Akershus
Kommune: Bærum
Gnr.: 14
Adresse: Gamle Drammensvei 38
Postnummer: 1369 Stabekk
Kveldsroveien og deler av Drammenbanen er anlagt på Østre Stabekks grunn. Gårdbygningene er de gule bygningene på den andre siden av Stabekk stasjon og linjen
Foto: Stig Rune Pedersen

Østre Stabekk er en tidligere matrikkelgård i Bærum kommune med gårdsnr. 14. Den har adresse Gamle Drammensvei 38, nær Stabekk stasjon, og er en av Stabekkgårdene.

Historie

Gården hørte før reformasjonen under Hovedøya kloster. Den ble pantsatt som krongods til Gabriel Marselis i 1661, solgt til lagmann Niels Toller og overdratt til svigersønnen, general Hans Ernst von Tritzschler i 1690. Peder AnkerBogstad kjøpte Østre Stabekk i 1787, to år senere også Holtet. Det var mange eierskifter både før og etter Ankers overtakelse. Østre Stabekk hadde kalkovn sammen med Øvre Stabekk (senere Ringstabekk). Ovnen lå ved sjøen øst for dagens Strand restaurant i Holtekilen og leverte kalk til Akershus festning i 1601–02 og i 1661. I 1826 ble Østre Stabekk matrikulert med 245 dekar innmark, 4 hester, 12 storfe og 16 sauer.

Hovedveien til Drammen og Ringerike gikk gjennom tunet på Østre Stabekk i mange år. Gården har tjent som skyssstasjon og gjestgiveri. Hovedbygningen på gården har vernestatus. I 1872 fikk Østre Stabekk Drammenbanen som nærmeste nabo. Et enstemmig herredstyre mente at de togreisende kunne gå til Lysaker, slik at Stabekk stasjon åpnet først i 1884. I 1931 kom stoppestedet Marstrander bro mellom Stabekk og Lysaker, senere omdøpt til Myra, nedlagt i 1978.

Forretningsgården Stabekkhuset, Gamle Drammensvei 40, ble oppført nær Østre Stabekk i 1930 med påbygg i 1933. Hele Østre Stabekk er utparsellert til boliger, handelsvirksomhet o.l.

Husmannsplasser under Østre Stabekk

Ved folketellingen i 1801 hadde Østre Stabekk seks husmannsplasser, én med jord og fem uten jord. Plassene eller brukene var Bestemorstua, Holtet, Holtetbakken, Tjernsløkka, Svingen og Strand/Strandbakken.

Holtet, bruksnr. 3, ble utskilt fra Østre Stabekk i 1782.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Østre Stabekk (gård i Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.907971° N 10.606331° Ø