17. mai-feiring på Eiker

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
17. mai i Vestfossen i 1914
Foto: Anders Lauritzen

17. mai-feiring på Eiker ser ikke ut til å ha funnet sted i nevneverdig grad før mot slutten av 1800-tallet, da både motstandere og tilhengere av unionen med Sverige brukte Grunnlovsdagen til politiske markeringer. Etter 1905 har dagen vært en nasjonal festdag, med unntak av okkupasjonstiden 1940-45. Feiringen av dagen på Eiker har vært knyttet til de ulike tettstedene og skiller seg neppe vesentlig fra feiringen andre steder i landet.

I 1885 sjokkerte den unge, radikale læreren Lars Gran med å heise et rent norsk flagg på Vestfossen kretsskole.[1] I årene som fulgte arrangerte både unionsmotstandere og unionstilhengere politiske møter og demonstrasjonstog på Grunnlovsdagen.[2]

Etter unionsoppløsningen i 1905 ble 17. mai raskt en dag som samlet alle sosiale lag. Også den lokale arbeiderbevegelsen ser ut til å ha støttet opp om dette som en nasjonal festdag, mens 1. mai på Eiker ble tatt i bruk som en dag for demonstrasjon og klassekamp. Grunnlovsjubileet i 1914 omtales som «en skjøn og storslagen festdag», som ble feiret i fellesskap av alle politiske partier og foreninger.

Arrangementene har alltid vært knyttet til det enkelte tettsted, med barne- og folketoget som et høydepunkt. Så lenge grendeskolene eksisterte, var det imidlertid vanlig med samling på den enkelte skole før eller etter hovedfeiringen. Med skolesentraliseringen på 1950- og 60-tallet ble det slutt på dette, men det finnes fortsatt levninger av dette. For eksempel deltar Røren skole i 17. mai-toget i Hokksund, men har sitt eget arrangement på skolen om ettermiddagen. Også i Bingen er det lang tradisjon for å ha egne, lokale arrangementer i tillegg til at en deltar i feiringen i Skotselv.

På Nedre Eiker ble tradisjonen med egen 17. mai-feiring på tettstedene brutt i 2014, ved 200-årsjubileet for Grunnloven, ved at kommunestyret bestemte at det skulle være ett felles tog for hele kommunen.[3] Dette var kontroversielt, men førte til en vellykket markering av Grunnlovsjubileet. Seinere har en likevel gått tilbake til ordningen med lokale 17. mai-feiringer.[4]

17. mai-programmet på Nedre Eiker i 2014
Foto: Nedre Eiker kommune


Noter:

  1. Fremtiden, 16/5-1950
  2. Ek (1994), s.21f og Ek (2005), s.25ff
  3. NRK Buskeruds nettsider
  4. Eikerbladets nettsider


Kilder:


Eiker Leksikons logo.jpeg 17. mai-feiring på Eiker inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!