A. F. Klaveness & Co.

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

A. F. Klaveness & Co. AS er et skipsrederi, etablert av Tor Åkessønn Klaveness i Sandefjord i 1799. Virksomhetens navn ble i 1869 endret til A.F. Klaveness, som startet utviklingen av et stort rederi, fra 1898 utvidet til A.F. Klaveness & Co. Ved utbruddet av første verdenskrig var A.F. Klaveness et av Norges største rederier, med 18 dampskip og tre seilskip.

Anton Fredrik Klaveness d.y. kjøpte villaen LagåsenLysaker, der han flyttet inn i 1907. Skipsrederen var den gang blant de aller første i Bærum som skaffet seg bil. Klaveness Bank ble etablert i 1916 og åpnet filial i Apotekergården på Lysaker i 1919. Etter å ha hatt kontor i Kongens gate 2 i Oslo sentrum, flyttet selskapet i 1933 inn i eget bygg, tegnet av arkitekt Magnus Poulsson, i daværende Drammensveien, senere Vollsveien 4 på Lysaker.

Skipsflåten til Klaveness ble hardt rammet under andre verdenskrig. Kun ni av 24 skip var i behold i 1945. Flåten ble bygd opp igjen til 22 skip i 1950. Sammen med Wilh. Wilhelmsen og Fearnley & Eger etablerte Klaveness samseilingspoolen Barber Lines AS i 1969. Virksomheten ble senere overtatt av Wilh. Wilhelmsen, og flyttet til Lysaker. I 1970 etablerte rederiet Royal Viking Line, sammen med Det Bergenske Dampskibsselskap og Det Nordenfjeldske Dampskibsselskap. Hver av eierne deltok med et cruiseskip, Klaveness med Royal Viking Sea. Selskapet ble senere overtatt av Kloster Cruise.

I 1983 gikk Klaveness' datterselskap Skibs AS Siljestad konkurs. Etter dette har det ikke vært rederivirksomhet av betydning på Lysaker. A.F. Klaveness & Co. flyttet til Oslo i 1996.

Galleri


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg A. F. Klaveness & Co. er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.