Aanen Paus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Aanen Paus var Bullsgårdens første eier. Bygningen er en del endra etter brann i 1830.

Aanen Paus, trelasthandler og kjøpmann i Fredrikstad. Opprinnelig borger fra Christiania hvor han drev med trelasthandel. I den forbindelse kom han til Fredrikstad. Han giftet seg med en datter av den rike kjøpmannen og vinhandleren Lorentz Koch og tok borgerskap i Fredrikstad i 1767.

Paus oppførte på slutten av 1760-årene en staselig murgård i Toldbodgaten, hvor den nåværende Bullgården ligger. Han var nødt til å låne, men også krangle seg til penger fra enkefru Koch, og det skaffet ham 7000 riksdaler til husbyggingen. Allikevel slet han med å skaffe kontanter og i 1770 måtte hans svoger, Niels Lorentz Koch hjelpe ham ut av en gjeldskrise. Året etter, i 1771, gikk han allikevel fallitt. Hans kone tok det tungt, og døde et par år senere. Paus forlot Fredrikstad og ble fullmektig på Hafslund.

I 1778 var han tilbake i Fredrikstad, og tok borgerskap på nytt. Igjen satset han på handel og skipsfart, men han slet fortsatt med dårlig likviditet. Han fungerte i noen år som borgerrepresentant, et slags borgerombud i byadministrasjonen. Han flyttet for godt fra byen i 1791.

Kilde