Abraham Tjersland

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 20. mars 1919: Abraham Tjersland 75 år.

Abraham Tjersland (født 23. mars 1844 i Flekkefjord, død i Kristiania 19. august 1922) var fabrikkeier, i en årrekke medeier og leder av en større rørleggerbedrift i Kristiania, som han hadde etablert sammen med senere statsråd, ordfører og generaldirektør i NSB, Elias Sunde. Tjersland var også en ivrig skytter.

Familie

Abraham Tjersland var sønn av Bernt A. Tjersland (født ca. 1820) og Berthe Lovise (født ca. 1822). Navnet kommer fra gården Tjersland i Nes ved Flekkefjord. Han var gift med Thora, født Didrichsen (1848-1942).

Liv og virke

Tjersland dro i 16-17-årsalderen til Tyskland for å utdanne seg til forretningsmann. Etter hjemkomsten oppholdt han seg i noen år i fødebyen, før han ble ansatt som forvalter ved Bærums jernoplag. I 1877 var han med på å stifte rørleggerfirmaet E. Sunde & Co. (Esco) sammen med senere Kristiania-ordfører, statsråd og generaldirektør i NSB, Elias Sunde (1851-1910), også han fra Flekkefjord. Firmaet omfattet etter hvert også fabrikasjon og handel med ulike maskiner.

Tjersland sto som kommanditær kompagnon til 1898, da han trådte inn som aktiv deltaker. Fra 1911 (etter Sundes død) ble han eneinnehaver, fram til 1914, da firmaet ble aksjeselskap. Sønnene Alf Tjersland og Thorleif Tjersland gikk da inn som medeiere. Abraham Tjersland fortsatte som formann i direksjonen i selskapet.

Bosteder

Ved folketellingen for Flekkefjord i 1865 er Tjersland oppført som handelsbetjent sammen med foreldrene og fire søsken i Alleegaden. Ved folketellingen for Kristiania for 1900 er han oppført på adressen Geitmyrsveien 11/13 sammen med kona og fem barn. Barnas fødested tyder på opphold både i Dresden og Mittweida i Tyskland for familien på 1870/80-tallet. I adresseboka for Kristiania for 1918 er Tjersland oppført som direktør for E. Sunde, på adressen Inkognitogata 11.

Ettermæle

Abraham Tjersland er gravlagt i familegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I forbindelse med Tjerslands 75-årsdag ble han omtalt slik i Aftenposten 20. mars 1919 (utdrag):

Hr. Tjersland er født i Flekkefjord, hvor han fra sine tidligste gutteaar viste sterk interesse for al slags sport. Særlig paa skyttervæsenets og jagtens omraade har han alle sine dage været en fremragende idrætsmand. Mere end 80 elge er i tidens løb faldt for hans kugler. … Hr. Tjersland har ved sin store arbeidsevne og administrative dygtighed forstaaet at bringe sin forretning op fra en uanseelig størrelse til den betydelige bedrift, den nu er.

Tjersland var en ivrig jeger, skytter og idrettsmann, og i 1901 ble han utnevnt til ridder av St. Olavs Orden for fortjeneste av skyttersakens fremme og idrettslivets utvikling.

Tjersland er gravlagt i familegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Kilder og referanser

Eksterne lenker