Hafslund (foretak)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Aktieselskabet Hafslund»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hafslundbanen ved Hafslund karbidfabrikk i Sarpsborg.

Hafslund ASA er et industrikonsern som har sitt virke innen produksjon, overføring og salg av elektrisk kraft. Det har navn etter Hafslund hovedgård i Skjeberg, der selskapet ble stifta som Aktieselskabet Hafslund i 1898. Hovedkvarteret ligger nå i Oslo.

Selskapet ble grunnlagt av Knud Ørn Bryn, som kjøpte hovedgården i 1896. Med på kjøpet fulgte halvparten av fallrettighetene i Sarpefossen, og i 1899 ble Hafslund kraftstasjon satt i drift. Dette var det første større kraftverket i Norge. Bryn satt som direktør fram til 1928. Det ble oppretta flere datterselskaper innen kraftkrevende næringer. I oppstartsfasen hadde Bryn fått inn tysk kapital, og i 1916 ble de tyske eierne kjøpt ut av et norsk syndikat.

Per 2016 har konsernet kun fokus på elektrisk kraft. Det eier fem kraftverk i Glomma: Sarp, Hafslund, Vamma, Kykkelsrud og Kykkelsrud Fossumfoss, og fire mindre kraftverk i Andelva i Eidsvoll. Samla midlere årsproduksjon er på omkring tre terrawattimer. Hafslund har også det største overføringsnettet i landet, med omkring 29 000 km luftledninger og jordkabler som dekker store deler av Østfold, Akershus og Oslo. Med omkring 900 000 strømkunder (2012) er Hafslund det største strømselskapet i Norge. I tillegg til dette kommer helt eller delvis eierskap i en rekke andre selskaper, som blant annet Fredrikstad Energisalg, NorgesEnergi, Hallingkraft og Røyken Kraft. Gjennom Haflsund Varme leverer konsernet fjernvarme til Osloregionen. Per 2009 var omsetninga på omkring 10,7 milliarder kroner, og konsernet hadde nesten tusen ansatte. Oslo kommune er med en eierandel på 53,7 prosent største eier, mens det finske konsernert Fortum er nest største (tall per 2009).

Hafslund produserte fra til 1990 ferrosilisium på Hafslund Metall i Skjeberg. Fra 1986 til 1996 var Nycomed en del av konsernet under navnet Hafslund Nycomed. I en periode drev Hafslund også sikkerhetsvirksomhet, men i 2008 ble denne delen solgt til Securitas Direct.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Hafslund (foretak) er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.