Alexandra Lindh

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Alexandra Gjestvang bak rattet på sin 1904-modell Oldsmobile; hun har kjørt ned en av de bratteste bakkene i Stockholm. Ved siden av henne sitter faren Even Christian.
Foto: Tekniska museet
Svenska Dagbladets oppslag 22. januar 1932, da Alexandra Lindh hadde fått åttendepremien i Monte Carlo.
Nisjeplata i kolumbariet ved Gustav Vasa kyrka, Vasastan i Stockholm.
Foto: Kolumbariets administrasjon (2018).

Alexandra Lindh (født Gjestvang 10. september 1882 i Stavanger, død 17. august 1939 i Stockholm) bodde mesteparten av sitt liv i Stockholm, der hun var en av de første kvinnene som tok førerkort. I mellomkrigstida deltok hun i mange billøp. Lindh var dessuten et sentralt medlem av Stockholms kvinnliga fäktklubb.

Bakgrunn og familie

Hun ble født i Stavanger, som datter av Anna Gjestvang f. Kleiberg (1859-1940) og Even Christian Gjestvang. Faren dreiv et engrosfirma i Kristiania, men i 1890 flytta Gjestvang-familien til Stockholm. Even Christian Gjestvang dreiv først en forretning for papir- og trykkerimaskiner, men etter århundreskiftet gikk han inn i bilbransjen. Firmaet Gjestvang & Co. ble en av Sveriges første og største bilimportører.

Alexandra Gjestvang gifta seg 20. juli 1908 i Jacobs kyrka i Stockholm med offiseren Georg Lindh (1876-1928), som var født i Värmland. Ekteparet fikk sønnen Bo (1909-82), bilforhandler og kunstsamler.

Bilist

Alexandra Gjestvang, som var enebarn, ble også svært bilinteressert. Rundt 1907 tok hun førerkort, som en av de første kvinnene i Sverige. Oppkjøringa omfatta blant annet ei bremseprøve i den såkalte Besvärsbacken på Södermalm; dette er Stockholms bratteste gate med ei helling på 22 %.

Bak rattet på en 1904-modell Oldsmobile ble hun snart å se i Stockholmstrafikken, og snart begynte hun også å kjøre billøp. Alexandra Lindh deltok i flere tevlinger i mellomkrigsåra; så seint som i 1932 kjørte hun Monte Carlo-rallyet. Hun ble der nr. 8, og som eneste svenske kom hun på premielista. Svenska Dagbladet skreiv den 22. januar at dette «är den största bilbragd, som någon svensk dam utfört».

Alexandra Gjestvangs Minne

Hun døde i 1939, nesten 57 år gammal. Urna hennes står i kolumbariet ved Gustav Vasa kyrka, i samme nisje som urnene til foreldrene Even Christian og Anna.

Alexandra Gjestvangs Minne er et billøp som arrangeres hvert år av Automobilhistoriska klubben; dette er et rally med bare kvinnelige deltakere.

Kilder og litteratur