Alf Stefferud

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Alf Ingar Stefferud»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Alf Stefferud i typisk positur. Foto 2012 Steinar Bunæs.
Kulturminnetavle innviet 1992. Kilde Romerikes Blad.

Alf Ingar Stefferud (født 27. september 1933 i Strømmen, død 28. desember 2022 samme sted) drev konfeksjonsforretning og var aktiv i det lokale organisasjonslivet. Han engasjerte seg blant annet i idrett, speider og ikke minst i lokalhistorisk arbeid.

Bakgrunn

Foreldrene var Alf Stefferud (f. 1905) og Ingeborg Seglen (f. 1905). Alf senior startet i 1930 Alf Stefferud Herre- og damekonfeksjon i Strømmen sentrum. Alf jr. overtok denne sammen med søsteren Liv i 1960, og de drev den sammen i mange år.

Stefferud var gift med Ruth. Han oppnådde å få et langt liv, tross to alvorlige kreftdiagnoser – den første før fylte 40 år. Med stort pågangsmot og god medisinsk hjelp kom han seg videre i sin aktive hverdag.

Orientering

Stefferud spilte fotball og bandy, men hovedinteressen innenfor idretten var orientering. Han var aktiv utøver med mange gode plasseringer i 1950- og 60-årene. Mellom 1959 og 1961 var han på landslaget. Han fortsatte å løpe orientering også etter at karrieren var over og engasjerte seg også administrativt i orienteringsforbundet. Han var særlig opptatt av arbeidet med presisjonsorientering, en gren som er integrert for funksjonsfriske og bevegelseshemmede. De bevegelseshemmedes muligheter i skogen var blant hjertesakene hans.

Organisasjonsliv

Stefferud engasjerte seg på svært mange områder. Han ble tidlig med i speideren og var i førti år speiderleder. Videre var han engasjert i Næringslivets Vel, Strømmen Sparebank og Sagdalen Rotaryklubb.

Han fant også tid til å arbeide med sin store hobby – lokalhistorie. Han samlet i alle år inn bilder og historier fra eldre tid, noe som kom til nytte i flere av bøkene han senere var med på å utgi.

Sagtradisjonen

I 1990 vant Stefferud kommunens kulturpris. Han lot da en del av prispengene gå inn i de to store informasjonstavlene som fortsatt står plassert ved Sagelva. I 2002 ble han valgt til leder i Sagelvas Venner, et verv han hadde i mer enn ti år.

Foreningen startet tidlig med å tilby guidet vandring langs de mange kulturminnene som fortsatt var å finne langs elva. Stefferud mente det også burde arbeides for å gjenskape det gamle sagmiljøet. Til dette trengtes penger, og dermed kom ideen: Hva med å skrive bøker om lokalhistorie? En arbeidsgruppe kom raskt i gang, og etter fire utgivelser var den første millionen sikret. Med dette på plass var kommunen raskt med på planene, og sørget for midler til andre nødvendige elvearbeider.

Stefferud hadde et stort nettverk og god oversikt over hendelser i Strømmen, som han også formidlet til andre. Han mottok flere ærespriser, med Kongens fortjenstmedalje som den gjeveste. Den mottok han 20. juni 2001. Han var også en av de første som ble tildelt Strømlingen, en lokal hedersstatuett med røtter tilbake til 1975.

Lokalhistorisk formidling

Gjennom årenes løp holdt Stefferud en rekke taler og kåserier i lag og foreninger om ulike emner innen lokalhistorien. I senere år ble han også medforfatter av flere bøker om lokalhistorie, blant med reising av en fullskala oppgangssag som siktemål. Fire av bøkene innbrakte mer enn en million kroner netto, det meste av dette ble investert i Strømmensaga, innviet 27. september 2009. Den er ment å være et levende museum for nåværende og fremtidige generasjoner – til minne om de mer enn 30 oppgangssagene som var i drift ved elva fra 1520-1860. I 2014 kom en ny tilvekst: Strømmenkverna.

Priser og utmerkelser

  • 1976: Årets Strømling
  • 1990: Skedsmo kommunes kulturpris
  • 2001: Kongens fortjenstmedalje i gull

Utgivelser

Alf Stefferud har i sterk grad bidratt til å fremskaffe mye av det som er nevnt i litteraturlisten under. De to første utgivelsene gjelder samarbeid med Akershus fylkesmuseum/Museene i Akershus - MiA. De øvrige er resultat av ulike samarbeid, vesentlig innen Sagelvas Venner.

  • Strømmen og Strømmens Værksted. Fra industri til handel. Utgitt av Akershus fylkesmuseum Strømmen 1996. ISBN 82-7357-008-8. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Amundsen, Kari, Berit Anderson, Ingeborg Hvidsten, Alf Stefferud: Complet færdige Huse - Strømmen Trævarefabrik - ferdighusproduksjon 1884-1929. Oslo 2002. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2004: Sagelva med landskapet omkring gjennom fem hundre år. Hefte utgitt av Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2006: Strømmen I. Historier om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2008: Strømmen II. Fra frigjøringen til åttiårene. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2009: Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. 2. utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar 2014: Sagmesterboligene i Strømmen. Utgitt av Sagelvas Venner i samarbeid med Skedsmo bygdemuseum, Huseby gårds venner og Skedsmo historielag.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud, Svein Olav Arnesen og Knut Sørheim 2017: Den gang mormor var konfirmant i Strømmen kirke. Utgitt av Strømmen menighetsråd.
  • Bunæs, Steinar m. fl. 2019: Sagdalen skole. Hundreårsjubileum 1919-2019. Utgitt av Sagdalen skole, Strømmen, september 2019.
  • Bunæs, Steinar m. fl. 2020: Sagelva 1520/2020 En fortelling om verdiskaping gjennom 500 år, fra Sagelvas kilder til Nitelvas bredd. Utgitt av Lørenskog Historielag, Skedsmo Historielag og Sagelvas Venner.

Kilder