Alfheim svømmehall

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Deler av anlegget, sett mot nord.
Foto: Terje Solvang/Nasjonalmuseet (1980-1990).
Bassengrommet
Foto: Fylkeskommunen

Alfheim svømmehall. egentlig Alfheim samfunnshus og svømmehall ligger Alfheimvegen 23 i Tromsø og åpnet i 1965. Det er oppført etter tegninger av arkitekt Jan Inge Hovig fra 1957.

Anlegget erstattet det tidliugere folkebadet som lå i Tromsø sentrum, og den nye anlegget gjorde det tydelig at fokuset da var blitt et annet enn personlig hygiene. Det ble bygget som et kombinert badeanlegg og samfunnshus, og er utført i naturbetong, tre og glass. På veggene i foajeen henger fortsatt glasskunsten, tre glassmosaikker av Ulf Dreyer, fra da bygningen var ny, og ellers finnes de originale dusjavlukkene og andre detaljer. I tillegg til svømmeopplæring, hadde anlegget også en gymnastikksal, med egne garderobefasiliteter. Fortsatt fungerer deler av anlegget som et treningssenter, og samfunnshuset huser Alfheim aktivitetshus som tilrettelegger kultur- og fritidstilbud for funksjonshemmede i alle aldre i Tromsø kommune.

Bassengrommet er et lyst rom med vidt utsyn over Tromsøysundet, Storsteinen og Fløya. Avslutningen av glassveggene i bassengdelen gir inntrykk av et svevende tak. Innvendig gir vindusflatene de badende en spesiell opplevelse av lyset og naturen rundt Tromsø. Bygningen er også synlig fra deler av byen og ikke minst fra Tromsøysundet og fastlandssiden.

Fredning

Anlegget er under fredning (2022). Fredningsforslaget er etter kulturminneloven § 15 og omfatter både eksteriør og interiør for Alfheim svømmehall med gymnastikksal og samfunnshus. For å bevare det helhetlige miljøet, sammenhengen mellom bygningens utforming og plasseringen i landskapet, er også eiendommen rundt anlegget også foreslått fredet.

Kilder


Koordinater: 69.64783° N 18.93857° Ø