Alfred Andersen (1851–1923)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Alfred Andersen)
Hopp til navigering Hopp til søk

Alfred Theodor Andersen (født 24. august 1851 i Horten, død 30. november 1923) var industrigründer og industrileder i Larvik.

Som ganske ung gikk han i smedlære hos faren, som var bosatt i Strandgata 26 på Torstrand. Andersen dro til sjøs i tjueårsalderen og var blant annet en tid maskinist på en elvebåt på Mississippi. Da han vendte hjem i 1877, startet han som skipssmed for M. G. Oppens store skipsverft i Hølen på Østre Halsen.

I 1893 ervervet Andersen ei tomt på Østre Halsen, hvor han oppførte ei ny smie, som raskt utviklet seg til et lite mekanisk verksted. Han begynte å levere master til telefon- og telegrafverket samt til høyspentutbyggingen. Det var et galvaniseringsverksted knyttet til smia. Arbeidsstokken var på cirka 25 mann.

Anlegget på Østre Halsen ble snart for lite, og i 1902 kjøpte Andersen et større område, «Furuholt» (gnr. 3001/5), av Treschow-Fritzøe og flyttet virksomheten til Torstrandsmoen. Her oppførte han sitt store verkstedsanlegg med seks avdelinger: Jernstøperi, jernmastavdeling, jernvinduavdeling, harpunfabrikk, mekanisk verksted og galvaniseringsverksted. I tillegg til dette kom en større bygning til forretnings- og tegnekontorer. På Furuholt oppførte han også sin villa.

I 1920 ble bedriften, som dengang hadde cirka 200 arbeidere, et familieaksjeselskap.

I 1911 ble han Idrettsforeningen Frams andre æresmedlem - det neste æresmedlemmet var hans sønn Thomas Andersen (1890–1964).

Alfr Andersens gateTorstrand er oppkalt etter ham.

Kilder

Eksterne lenker