Alfred Andersen (1851–1923)

(Omdirigert fra «Alfred Andersen (1851-1923)»)

Alfred Theodor Andersen (født 24. august 1851 i Horten, død 30. november 1923) var smedmester, industrigründer og industrileder i Larvik. Han var gift med Gurine Marie f. Tallaksen (1848–1915).

Relieff av Gurine Marie og Alfred Andersen. Fra gravminne på Undersbo kirkegård.
Foto: Roy Olsen (2016).

Som ganske ung gikk Alfred i smedlære hos sin far, Mathias Andersen, som var bosatt i Strandgata 26 på Torstrand. Her hadde han også smia, og stedet er siden kalt Smiestranda.

Etter at Alfred Andersen hadde avlagt svenneprøven både som grovsmed og kleinsmed, dro han til Amerika, der han i flere år jobbet som maskinist og smed på flodbåtene som gikk på Mississippi. Da han vendte hjem i 1877, startet han som skipssmed for konsul M.G. Oppens Hølens VærftØstre Halsen. Alfred fant seg ikke så godt til rette her, og han kom etter hvert i et motsetningsforhold til Oppen, og han sluttet i jobben. Etter bruddet med Oppen, reiste Alfred for annen gang til Amerika mens familien bodde på Østre Halsen. Denne gangen ble han ikke lenge borte. Nå kjøpte han tomt på Østre Halsen og her etablerte han i 1883 sin «smedjeforretning». Han oppførte ei smie, som raskt utviklet seg til et lite mekanisk verksted. Han begynte å levere master til telefon- og telegrafverket samt til høyspentutbyggingen. Det var også et primitivt galvaniseringsanlegg knyttet til verkstedet. Arbeidsstokken var på cirka 25 mann.

Anlegget på Østre Halsen ble snart for lite, og i 1902 kjøpte Andersen et 20 mål stort område, «Furuholt» gnr. 1/5 (nå gnr. 3001/5), på Torstrandsmoa av Treschow-Fritzøe og flyttet virksomheten dit. Her oppførte han sitt store verkstedsanlegg med seks avdelinger: Jernstøperi, jernmastavdeling, jernvinduavdeling, harpunfabrikk, mekanisk verksted og galvaniseringsverksted. I tillegg til dette kom en større bygning til forretnings- og tegnekontorer. På Furuholt oppførte han også sin villa.

I 1920 ble bedriften, som dengang hadde cirka 200 arbeidere, et familieaksjeselskap.

Alfred Andersen satt en tid for Venstre i Tjølling herredsstyre og formannskap. (Dette var før han dro til Amerika andre gang. Årstall ukjent.) Senere var han en kort tid medlem av Hedrum herredstyre.

Tjølling Sparebank ble opprettet med lokale ved Gloppe bru i 1898. Smedmester Alfred Andersen ble av Tjølling herredsstyre valgt til forstander, og i det første forstanderskapsmøte ble han valgt til formann av direksjonen.

Han satt også i direksjonen for det nyopprettede Aksjeselskapet «Barkevigs Brug» (opprettet 28. januar 1899) og etter hvert flere betydningsfulle bedrifter og selskaper. Blant annet flere innen hvalfangst.

I 1911 ble han Idrettsforeningen Frams andre æresmedlem – det neste æresmedlemmet var hans sønn Thomas Andersen (1890–1964).

Alfr Andersens gateTorstrand er oppkalt etter ham.

Kilder

Eksterne lenker