Ankeret på Stasjonen (Nærsnes)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ankeret på plass på Nærsnes.
Foto: Ragnar Vadseth

Ankeret på Stasjonen, Nærsnes i Røyken.

Tankanlegget på Baku (i dag Sundbyveien 38) på østsiden av Nærsnes var en av flere importhavner av oljeprodukter til Østlandsområdet. Når det kom tankbåter til tankanlegget «Fro Ga Mo», var det behov for en solid ankerfortøyning for disse. Brygga de la til ved var en solid trebrygge som ikke kunne klare trykket fra slike store båter. Brygga er plassert ut mot åpen fjord på østsiden av Nærsnes. Tankbåtene var store båter ofte over 100 meter lange. De ble fortøyd med baugen nordover. Forut ble det brukt båtens anker, og trosser inn på land på Hagastranda. Akterut ble en bøye benyttet i tillegg til trosser i land mot Torskeberget. Dette landfeste er fortsatt synlig.

Da Norske Fina leide anlegget i 1977, sank den gamle betongbøyen som hadde ligget der i lange tider, og som var avmerket på sjøkartet. Vanndybden på stedet er 78m, så det var behov for å legge ut et nytt bøyeanlegg.

Promhavn Slipp A/S fikk i oppdrag å legge ut et nytt anker og bøye på samme sted som den gamle. Fra et skipshuggeri i Sarpsborg kjøpte Norske Fina et anker på 5,5 tonn og 90 meter kjetting som veide 8,5 tonn, sammen med en stor stålbøye. Ankeret og kjettingen var fra en gammel tankbåt som ble hugget.

Da tankanlegget ble nedlagt i 1987, ble anker og kjetting hevet og tatt på land av Promhavn Slipp A/S. Nærsnes Vel hadde etablert en park ved Stasjonen sentralt på Nærsnes. Her ble ankeret plassert. Ankeret ble gitt som gave til Nærsnes Vel av Promhavn Slipp AS.

Kilder

  • Opplysninger fra Knut Vadseth, tidligere daglig leder Promhavn Slipp A/S.