Annai Poopathi

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Portrett av fredsaktivisten Annai Poopathi i resepsjonen på Tamilsk ressurs- og veiledningssenter
Foto: Ida Tolgensbakk, 2010.
Statue av Annai Poopathi på Annai Poopathi Tamilsk Kultur Senter, avdeling Rommen.

Poopathi Kanapathipillai, mest kjent som Annai Poopathi («mor» Poopathi) (født 3. november 1932 i Kiran, Sri Lanka, død 19. april 1988 Batticaloa, Sri Lanka) var en tamilsk fredsaktivist. Hun sultestreiket seg til døde i protest mot de indiske styrkenes brutale framferd overfor den tamilske sivilbefolkningen i åra mellom 1987 og 1990, da indiske styrker intervenerte i den etniske konflikten mellom regjeringen i Sri Lanka og tamilske militante frigjøringsgrupper. Hennes død er seinere blitt et viktig symbol på den totale selvoppofrelse som mange innenfor den tamilske diaspora har betraktet som en nødvendig betingelse for at tamiler skal realisere sin visjon om en egen uavhengig stat. I Norge er navnet hennes blant annet knyttet til Annai Poopathi Tamilsk Kultursenter.

Poopathi Kanapathipillai

Poopathi Kanapathipillai vokste opp i den tamilske dominerte byen Kiran i Batticaloa, Sri Lanka. Hun var mor til 10 barn og aktivt medlem i tamilernes kvinneforbund. (தமிழர் மகிளிர் அமைப்பு)

Sultestreik

Poopathi så tidlig at «Indian Peace Keeping Force» (IPKF) brøyt menneskerettighetene på Sri Lanka. Dermed startet hun en sultestreik som hadde som mål å få den indiske regjeringen til å gå med på en våpenhvile mellom den IPKF og LTTE. To ting som måtte til for å stoppe sultestreiken var at:

  • Krigen umiddelbart ble stoppet
  • En våpenhvile ble avtalt mellom partene

Annai Poopathi (oversatt: St. Poopathi) startet sin sultestreik den 19. mars 1988. Hun spiste og drakk ingenting til sin død, den 19. april 1988. Sultestreiken skjedde på Amitharkazhi tempel.

Dødens betydning

Poopathi ammas død er blitt tillagt stor betydning på ulike plan. Hennes død har for det første blitt et symbol på kvinnenes styrkede stilling i Tamil Eelam. For det andre feirer tamiler hennes dødsdag som en nasjonal markering av at tamilene overvant den indiske hæren og tvang den til å trekke seg ut av de tamilske områdene i Sri Lanka. Poopathi har i kraft av dette fått en nærmest legendarisk status i den tamilske diasporaen. Og hun blir oppfattet som den første kvinnen i politisk historie som sultet seg til døde ved konsekvent å nekte å ta til seg flytende og fast føde. Som kvinne, som mor, og som matriarkalt overhode for familien, har Poopathi amma gjennom sitt eksempel blitt et varig nasjonalt frigjøringsikon for tamiler i Norge og resten av den tamilske diaspora.

Norge

Annai Poopathi Tamilsk Kultursenter ble opprettet av Tamilsk samordningsutvalg i Norge 1. februar 1992. Organisasjonen er et barne- og ungdomssenter og en interesseorganisasjon for tamiler i Norge. Kultursenteret fikk navnet Annai Poopathi, til minne om Poopathi Kanapathipillai. Intensjonen med senteret er å gi tamilske barn og ungdommer muligheten å styrke sin tamilsk identitet ved å formidle tamilsk språk, historie og kultur i håp om at det gir en bedre integrering i det norske samfunnet. I 2017 fikk Annai Poopathi Tamilsk Kultursenter på Rommen satt opp en statue av Poopathi amma.

Kilder