Anne Christensdotter (d. 1632)
Anne Christensdotter (født omkr. 1582, død 19. juni 1632 i Bergen) ble brent på bål som heks, og er et av forholdsvis få eksempler på velstående kvinner som ble dømt for trolldom.
Ut over at vi vet at faren må ha hett Christen og at hun skal ha vært av god slekt ved vi ingenting om hennes foreldre. Hun ble i 1598 gift med kjøpmann Herluf Lauritsson (d. 1630), og omtales gjerne som «Herluf Laurtissons Anne» eller bare «Herlufs Anne». Etter hans død ble hun gift med Jens Jensen Varbjerg, og også var borger i Bergen. Hun fikk ingen barn.
I mai 1632 ble Ragnhild Torleifsdatter pågrepet etter anklager om at hun hadde forgjort ei skute som tilhørte borgermester Rasmus Lauritsson. Hun ble utsatt for tortur, og sa da at det var Anne Christensdotter som sto bak trolldommen. Vi kjenner ikke det konkrete innholdet i anklagene mot Anne, men vi vet at det ble ført mange vitner mot henne, og det ser ut til at det har vært trolldomsrykter knytta til henne over en viss tid. Michael Hofnagel forteller i sine samtidige opptegnelser at hun ble dømt fra livet til ild og bål, og at også hun ble torturert. Anne oppga da at Birgitte Hansdotter, som var gift med byfogd Laurits Markvardsen, var hennes medsammensvorne.
Den 19. juni 1632 ble hun drept i fangekjelleren på Bergenhus festning. Hofnagel forteller at «hennes hals [blev] omdrejet». Om dette skjedde under tortur, om det var selvmord ved hengning eller om hun ble myrda i fengselet vet vi ikke. En mulighet som har vært nevnt er at Laurits Markvardsen hadde en finger med i spillet; at hun ble drept for å forhindre at hun snakka Birgitte Hansdotter lenger inn i saken. Dagen etter at hun døde ble hennes avkledde lik kjørt til retterstedet på Nordnes, bundet til en stige og lagt på bålet. Dagen etter ble Ragnhild Torleifsdatter ifølge Hofnagel halshogd på samme sted.
Med Birgitte Hansdotter gikk det bedre. Den 12. november 1632 kom det en reprimande fra kongen til lensherre Jens Juel for at Anne hadde blitt tvunget til å angi byfogdens kone «med ulovligen og utilbørligen pinsel og medfart».
Litteratur og kilder
- Hagen, Rune Blix: Anne Christensdotter i Norsk biografisk leksikon.
- Faksimile av prosessen mot Anne Christensdotter, Norsk folkeminnesamling (med faksimile fra Michael Hofnagels opptegnelser).