Antonie Løchen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Antonie Løchen (ukjent fotograf)

Antonie Løchen (født 13. juli 1850 i Inderøy kommune, død 30. april 1933) ble i 1901 valgt inn som en av de første kvinnene i Trondheim bystyre, som representant for Venstre. Antonie Løchen kjempet for likeverd og kvinnelig stemmerett, og hun var med på å stifte Trondhjem kvinnesaksforening i 1885.

Antonie Løchen ble født på gården Sundnes i Inderøy, men flyttet snart til Trondheim der hun ble konfirmert i 1866 i Vår frue kirke. Hennes far var brukseier og stortingsmann Herman Løchen; moren var Anna Margrethe Jenssen fra Vinje bruk i Mosvik. Antonie giftet seg 23. juni 1874 med sin fetter, Olaf Løchen fra Vang i Hedmark. De flyttet i 1876 til Trondheim, hvor han ble overrettssakfører og senere assisterende borgermester i Trondheim (1900-1910). De fikk to barn: Margit født 1875 og Finn født i 1878. Margit ble senere gift med arkitekten og maleren Gabriel Kielland, som mellom 1908-34 utførte alle glassmaleriene i Nidarosdomen. Finn ble disponent i et trelastfirma i Oslo.

I 1880-årene da striden mellom Høyre og Venstre raste ble både herr og fru Løchen med i Venstre-kretsen i Trondheim, som var ledet av lagmann Jacob Lindboe og hans kone Hanna. Begge hennes foreldre var av konservative slekter så her kom hun på kant med sin egen familie og bakgrunn.

Antonie Løchen var også en stor dyrevenn og var aktiv i Foreningen til Dyrenes beskyttelse. I 1909 ga hun ut barneboka «Smaahistorier om dyr».

I 1884 var hun og Tora Lyng (f. Skavlan) aktive i å få etablert et barnetog på 17 mai. Det kom i stand dette året og Antonie ble senere kalt barnetogets mor i Trondheim.

Trondhjems kvinnesaksforening

Antonie Løchen startet sammen med Tora Storm, Trondhjem kvinnesaksforening i sitt hjem 20. januar 1885. Leder var bankkasserer Nicolay Jenssen. Antonie var «formann» 1887-1888 og 1891-1892. I sitt første foredrag i foreningen - 6. mai 1885 - snakket hun om «Sundheden og Kvindesagen». Der påpekte hun fem viktige prinsipper for kvinner som skulle oppdra barn: nok mosjon, daglige iskalde avrivninger, regelmessig liv, sunn kost og fornuftig klesdrakt. Antonie Løchen kom selv fra den høyere middelklassen, og mange av hennes råd tok utgangspunkt i egne erfaringer - arbeiderklassens barn hadde sjelden problemer med for lite mosjon, korsetter og for mye mat. Kvinnene som sammen med Antonie startet Trondhjems kvinnesaksforening var velstående fruer og yrkesaktive frøkner, noe som var karakteristisk for den tidens foreningsliv.

Arkivet etter Trondhjem kvinnesaksforening oppbevares på NTNU Universitetsbiblioteket i Trondheim. Her kan det finnes spennende stoff både om foreningen og om Antonie Løchen. Katalogen ligger i pdf-format på bibliotekets hjemmeside, som privatarkiv nr 15.

Kilder og litteratur

Eksterne lenkerLogo De 100 første.jpg Antonie Løchen er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.